Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί το Τουρκικό ALCATRAS προσάραξε στην Κω: Η απαίτηση του καπετάνιου που απορρίφθηκε





Σε απόσταση μόλις σαράντα μέτρων από την βορειοδυτική ακτή της Κω, στην περιοχή Αμμόγλωσσα, προσάραξε το τουρκικό πλοίο ALCATRAS.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο Alcatras προσέκρουσε σε βράχια τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ, με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα.

Αμεσα στο σημείο μετέβησαν σκάφος του Λιμενικού Σώματος Κω και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Αρχές.

Αίσθηση προκαλεσε η αρχική απαίτηση του καπετάνιου να έρθει ρυμουλκό από την Τουρκία, ωστόσο κάτι τέτοιο απορρίφθηκε διαρρήδην από τις ελληνικές αρχές καθώς απαγορεύεται από τους διεθνείς κανονισμούς.

Τα μέλη του πληρώματος του πλοίου παραμένουν στο εσωτερικό του και αν το κρίνουν ότι πρέπει να γίνει εκκένωση, τότε θα εγκαταλείψουν το πλοίο.

Δύτης προσέγγισε το πλοίο αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν κατάφερε να δει το ρήγμα που έχει υποστεί το ALCATRAS.

Παράλληλα το λιμενικό δεν είχε καταφέρει να προσεγγίσει το σκάφος με αποτέλεσμα να μην έχει καταφέρει να εντοπίσει τι ακριβώς εμπόρευμα μεταφέρει το πλοίο. Ο καπετάνιος του πλοίου στην επικοινωνία του με τις ελληνικές αρχές ισχυρίστηκε ότι το πλοίο μεταφέρει σκάλες και άλλα υλικά.

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή έχουν προσαράξει αρκετές φορές, διερχόμενα πλοία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της ιστοσελίδας kosnews24, δύτης προσέγγισε το πλοίο αλλά λόγω των δυσχερών καιρικών συνθηκών δεν κατάφερε να δει το ρήγμα που έχει υποστεί το ALCATRAS, ενώ είναι αδύνατον να προσεγγίσουν το πλοίο οι ελληνικές αρχές με σκάφος, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμα γνωστό το τι μεταφέρει το πλοίο. Ο Καπετάνιος του πλοίου συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές, ενημερώνοντας ότι μεταφέρει σκάλες και άλλα υλικά.

Το πλοίο αυτή την στιγμή βρίσκεται σε απόσταση 40 μέτρων από την ακτή, ενώ υπάρχει σε επιφυλακή η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΩ και άνδρες του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΩ και εάν κριθεί απαραίτητο θα εγκαταλείψουν τα 5 με 6 μέλη του πληρώματος το πλοίο περπατητή με σχοινί.

Αξίζει να υπενθυμιστεί η προσάραξη στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, της ναυαρχίδας του Τουρκικού στόλου της φρεγάτας «Γιαβούζ» το καλοκαίρι του 1996, λίγους μόλις μήνες μετά την κρίση των Ιμίων, όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η εν λόγω φρεγάτα αποκολλήθηκε με τη βοήθεια μέσων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια έπλευσε στον τουρκικό ναύσταθμο του Αξάζ, για επισκευές.



fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου