Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Συνεχίζει να είναι προσαραγμένο στην Κω το τουρκικό φορτηγό πλοίο - Σε επιφυλακή για κρίση τύπου «Ίμια»




Συνεχίζει να είναι προσαραγμένο σε απόσταση λίγων μέτρων από την βορειοδυτική ακτή της Κω, στην περιοχή Αμμόγλωσσα το τουρκικό φορτηγό πλοίο, με το όνομα «Alcatras» και το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε επιφυλακή για να μην συμβεί μια νέα κρίση τύπου «Ιμίων»

Το ρυμουλκό "Παναγία Φανερωμένη" βρίσκεται κοντά του σύμφωνα με το kostoday.com απ' όπου και οι φωτογραφίες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας το φορτηγό πλοίο έχει βλάβη στο πηδάλιο και αυτός είναι ο λόγος της προσάραξης. Μέχρι εδώ όλα καλά αλλά με ποιο δικαίωμα ο Τούρκος πλοίαρχος αρνείται την βοήθεια από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ εντος ελληνικής κυριαρχίας; Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για λίγα μέτρα μακριά από την ακτή της Κω!

Ο πλοίαρχος απαγόρευσε (!) στο Λιμενικό να ανέβει στο πλοίο.
Ο καπετάνιος του πλοίου στην επικοινωνία του με τις ελληνικές αρχές ισχυρίστηκε ότι το πλοίο μεταφέρει σκάλες και άλλα υλικά, αλλά δεν λέει αλήθεια: Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταφέρει οπλικό σύστημα, του τουρκικού Ναυτικού.

Βέβαια το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει το φορτίο του πλοίου ως «τεχνικό εξοπλισμό»
Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας:
Προσάραξη πλοίου ''ALCATRAS'' ξένης σημαίας στην Κω:

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Κω, πρωινές ώρες σήμερα, για την ύπαρξη σε δυσχερή θέση σκάφους, στη θαλάσσια περιοχή πλησίον Άκρας Σκανδαρίου ν. Κω. Στην ανωτέρω περιοχή έσπευσαν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπου διαπίστωσαν ότι το φερόμενο ως καταδυτικό πλοίο ''ALCATRAS'' σημαίας Τουρκίας, είχε προσαράξει σε αβαθή και συγκεκριμένα σε απόσταση περίπου 100m από την ακτή Λάμπης.

Σύμφωνα με δήλωση Πλοιάρχου, στο ως άνω πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμένα Τούζλα Τουρκίας με προορισμό το λιμένα Αττάλειας Τουρκίας μεταφέροντας τεχνικό εξοπλισμό, επιβαίνουν συνολικά πέντε (05) αλλοδαποί μέλη πληρώματος, καλά στην υγεία τους, ενώ αιτία της προσάραξης είναι βλάβη πηδαλίου.

Από το περιστατικό προκλήθηκε ελεγχόμενη εισροή υδάτων στην πρύμνη του πλοίου, ενώ περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Ρ/Κ ''ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡ'' Ν.Π. 8481 με επιβαίνων στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατευθύνθηκαν στο σημείο προς παροχή συνδρομής, η οποία όμως λόγω των τοπικών δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν κατέστη δυνατή.

Το ''ALCATRAS'' παραμένει προσαραγμένο χωρίς να έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, ενώ εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες υπάρχει ρήγμα.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 με 7 μποφόρ

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παρακολουθεί το συμβάν και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές.



φωτό από Νίκο Ήλιο και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου