Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους πρόθυμους από ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΝΔ επιδιώκει να επιβάλλει την «σιγή νεκροταφείου» όταν οι νέες αυταπάτες που καλλιεργεί σκοντάφτουν στην οργή
και αγανάκτηση των εργαζόμενων και άλλων λαϊκών στρωμάτων που προκαλεί η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της, ιδιαίτερα όταν αυτή μετατρέπεται σε οργανωμένο αγώνα διεκδίκησης.
Στο πλαίσιο αυτό λίγες ώρες μετά την έξοδο των τρακτέρ στον εθνικό δρόμο στον κόμβο της Νίκαιας, άσκησε συνδικαλιστική δίωξη-εξπρές εναντίον 11 αγροτικών στελεχών, χωρίς καν να προηγηθούν απολογίες των κατηγορουμένων.
Για την ενέργεια αυτή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες, που δεν μπορεί να τις κρύβει πίσω από τις αποφάσεις δικαστικών. Δική της είναι η πολιτική που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, δική της επιλογή είναι και ο κοινωνικός αυτοματισμός, που καλλιεργεί συστηματικά το έδαφος για τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αγώνων.
Την ίδια καταστολή και τον ίδιο αυταρχισμό έχουν νοιώσει και όσοι εργαζόμενοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά του και στα Γιάννενα. Ποιος δεν θυμάται την καταστολή με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι εργαζόμενοι στα Market IN, τις συλλήψεις εργαζόμενων από τα Σούπερ μάρκετ αλλά και σε άλλους χώρους. Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα τρομοκρατήσουν συνολικά το εργατικό-λαϊκό κίνημα, αντίθετα θα ασταλώσουν το πείσμα κι τη θέλησή του.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χτες για μια ακόμα φορά σύρθηκαν στα δικαστήρια συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της ανακύκλωση; επειδή διεκδίκησαν το δικαίωμα στη δουλειά και αντέδρασαν στις απολύσεις των 17 εργαζόμενων που ήθελε η εργοδοσίας της ανακύκλωσης. Ένας αγώνας που συμμετείχαν σχεδόν όλοι εργαζόμενοι, είχε την συμπαράσταση εργαζομένων άλλων κλάδων, συνταξιούχων και είχε ως τελικό αποτέλεσμα την ανάκληση των απολύσεων. Σύρθηκαν στα δικαστήρια με την στημένη κατηγορία για αντίσταση κατά της αρχής η οποία κατέρρευσε παταγωδώς κατά την διαδικασία της εκδίκασης της δίκης.
Η απόφαση αυτή είναι καρπός των αγώνων και της αποφασιστικότητας των εργατών και με τίποτα δεν αλλάζει τον χαρακτήρα που έχει η δικαιοσύνη ως μέρος του αστικού κράτους αφού η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της εργοδοσίας δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων όπως έκανε με την ψήφιση του νόμου ενάντια στο δικαίωμα για την απεργία, με την βία και τα ΜΑΤ που χρησιμοποίησε ενάντια στους εκπαιδευτικούς κλπ .
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με την προπαγάνδα για τις αυξήσεις στον κατώτερο μισθό προσπαθεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι με την πολιτική της ανοίγει τάχα δρόμο για την αποκατάσταση «βήμα βήμα» των μισθών, μετά από 8 χρόνια κρίσης και ανελέητων περικοπών.
Η αλήθεια, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Η κυβέρνηση αυτό που έκανε είναι να ενεργοποιήσει τον μνημονιακό νόμο της ΝΔ του κ. Βούρτση που έλεγε ότι όταν θα έρθει στην κυβέρνηση θα τον καταργήσει. Και μόνο αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων συνεχίζεται ακάθεκτη γιατί τόσο η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις στόχο έχουν πως θα εξυπηρετήσουν τα κέρδη των λίγων που εκμεταλλεύονται τους πολλούς.
Πυρήνας αυτού του νόμου, που δίκαια ονομάστηκε από τους εργαζόμενους νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, είναι η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού και μάλιστα σε μόνιμη βάση.
Πίσω από το «τυρί» της αύξησης των 50 ευρώ, που θα μείνουν 25 μετά την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου για τους χαμηλόμισθους, βρίσκεται η μνημονιακή «φάκα», το δικαίωμα δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης να αποφασίζει για τον κατώτερο μισθό, με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων και την «παραγωγικότητα της εργασίας», καταργώντας τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων με τις ενώσεις των εργοδοτών.
Πίσω από την εφαρμογή του νόμου κρύβεται επίσης η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μέχρι και την κατάργησή τους για τους νεοπροσλαμβανόμενους, που ανοίγει την όρεξη της εργοδοσίας για νέες διευκολύνσεις και προνόμια.
Οσο για την αύξηση στο επίδομα ανεργίας, που επικαλείται η κυβέρνηση ως πρόσθετο «όφελος» από την αύξηση του κατώτερου μισθού, θα έπρεπε να ντρέπεται και μόνο να το αναφέρει, από τη στιγμή που το πενιχρό επίδομα συνεχίζει να το παίρνει μόλις ένας στους δέκα ανέργους.
Την ίδια στιγμή με πρόσφατη δημοσίευση στο ΦΕΚ η κυβέρνηση εξαναγκάζει δήμους και περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμά τους. Η απόφαση αυτή δεν ξαφνιάζει κανέναν. Ηταν άλλωστε από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν ακόμη λεοντάριζε με τους λεγόμενους "δανειστές" και έσχιζε ακόμη τα μνημόνια.
Με την απόφαση αυτή στην πραγματικότητα ζητά να συνεισφέρουν οι δήμοι, οι περιφέρειες εκτός από το ματωμένο πλεόνασμα, και στο μαξιλάρι ασφάλειας που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα, ώστε να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους που κάθε μέρα δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, που έχουν γονατίσει από την αντιλαϊκή επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων, των κυβερνήσεων τους, να μην ψάχνουν τις κάλπικες διαφορές που έχουν οι διάφοροι διεκδικητές της ψήφου τους, αλλά να κάνει τη μεγάλη διαφορά με δυνατό ΚΚΕ παντού, σε δήμους, Περιφέρειες, Ευρωβουλή και βουλευτικές εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου