Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Ονειρεμένη ζωή στον... παράδεισο των φοροφυγάδων



Δήμητρα Αθανασοπούλου


Πώς είναι άραγε η ζωή σε ένα εξωτικό μέρος χαμένο στον χάρτη, που τυγχάνει να είναι και ένας από τους πιο γνωστούς φορολογικούς παραδείσους;



Μία Βρετανίδα δημοσιογράφος αποφάσισε να ζήσει στα νησιά Κέιμαν, σε ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, που βρίσκεται ανάμεσα στην Τζαμάικα και την Κούβα. Η διαμονή της, διήρκεσε τρία χρόνια καθώς αποφάσισε να βιώσει την εμπειρία ως εργαζόμενη και όχι ως τουρίστρια.


Αφού εντόπισε μια προσφορά εργασίας, απάντησε θετικά στην αγγελία και μετακόμισε στη γωνιά της Καραϊβικής που συναγωνίζεται το Μονακό στην προσέλκυση πλούσιων. Η επιλογή της Εστέλα Σαρντλόου έγινε για ευνόητους λόγους: για να ζήσει σε έναν τόπο δίχως φόρους και με τροπικές παραλίες. Τότε, διαπίστωσε πως οι εκατομμυριούχοι ζούσαν ανάμεσα σε απλούς ανθρώπους, πως οι τράπεζες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα καταπράσινα νερά και πως η διαφθορά δεν είχε θέση στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Τα νησιά Κέιμαν μετετράπησαν σε φορολογικό παράδεισο το 1960 από τους ίδιους τους Βρετανούς που θέλησαν να δημιουργήσουν ένα συμπληρωματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για το Λονδίνο, με στόχο να πραγματοποιούνται συναλλαγές εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Σταδιακά άρχισαν να προσφέρουν την «τέλεια φοροδιαφυγή» μαζί με τις πιο εξωτικές διακοπές.

Ζώντας τρία χρόνια σε έναν φορολογικό παράδεισο -που έγινε ακόμα πιο διάσημος χάρη στα Paradise Papers- η Βρετανίδα δημοσιογράφος ανακάλυψε πως οι νέοι της φίλοι -κυρίως εκπατρισμένοι Βρετανοί- είχαν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν για να αγοράσουν ένα σπίτι ή να αποπληρώσουν ένα φοιτητικό δάνειο χάρη στους αφορολόγητους μισθούς τους!

Τι συμβαίνει όμως με τους γηγενείς; Η ζωή δεν είναι φθηνή, έτσι συχνά τα έξοδά τους είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα αν δεν δραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο συναφή με τον τουρισμό ή τη φοροδιαφυγή. Κατά τ΄ άλλα, το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό με αποτέλεσμα το νησί να θεωρείται όχι μόνο παράδεισος των offshore εταιρειών αλλά και των συνταξιούχων που μπορούν να αποσυρθούν εκεί για να βιώσουν την τροπική εμπειρία με ασφάλεια καθώς τα Κέιμαν παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες υγείας.

Γενικά η ζωή στα νησιά Κέιμαν, κυλά με τη χαλαρότητα των Αντίλλων, την άνεση των Βρετανών και την κουλτούρα των Αμερικανών, όπως αναφέρει στο άρθρο που δημοσίευσε η Βρετανίδα δημοσιογράφος στον Independent.

Όσο για τους τουρίστες; Ο αριθμός των Αμερικανών τουριστών είναι τόσο μεγάλος που πλέον το εθνικό νόμισμα στα νησιά Κέιμαν είναι το δολάριο και η εθνική γιορτή η Ημέρα των Ευχαριστιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου