Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Διαδηλωτές στη Γαλλία μπήκαν στο κτίριο της αστυνομίας



Φωτογραφία: Reuters/ Stephane Mahe Στέφανος Μάχε

Εκπρόσωποι του κινήματος των κίτρινων γιλέκων το Σάββατο, 26 Ιανουαρίου, διέρρηξαν το κτίριο ενός αστυνομικού σταθμού στη Γαλλική πόλη Evreux, αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.



Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πόλη περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο αστυνομικό τμήμα. Έριξαν πέτρες στις εγκαταστάσεις και έκαψαν τους κάδους σκουπιδιών που ήταν δίπλα σε αυτό. Στη συνέχεια, το κίνημα εισέβαλε στο κτίριο, από το οποίο αποσύρθηκαν στη συνέχεια από την εθνική αστυνομία. Επιπλέον, περίπου την ίδια στιγμή τα κίτρινα γιλέκα έχουν θέσει φωτιά σε τέσσερα ιδιωτικά αυτοκίνητα και κάδους σκουπιδιών κοντά στο Hotel de Ville.

Στις 26 Ιανουαρίου, η 11th δράση διαμαρτυρίας για τα κίτρινα γιλέκα ξεκίνησε στη Γαλλία. Στο Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι από την 14:00 η τοπική ώρα στις διαδηλώσεις έλαβαν μέρος περίπου 22000 κάτοικοι της χώρας, εκ των οποίων οι 2500 συγκεντρώθηκε στο Παρίσι. Υπάρχουν επίσης αναφορές για 42 συλλήψεις στην πρωτεύουσα.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο δήμαρχος του Παρισιού είπε για σχέδια για τη δημιουργία της δικής του δημοτικής αστυνομίας, , η οποία θα συνεργαστεί με την ήδη υπάρχουσα εθνική αστυνομία.

Οι μαζικές διαδηλώσεις του κινήματος ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου 2018 λόγω της πρόθεσης των αρχών να αυξήσουν την τιμή της βενζίνης και του καυσίμου ντίζελ. Οι διαδηλωτές βγαίνουν τους δρόμους με τα αντανακλαστικά γιλέκα, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικό των Γάλλων οδηγών. Στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους οι αρχές της χώρας πήγαν να συναντήσουν τους διαδηλωτές. Εισήγαγαν ένα ημι-ετήσιο μορατόριουμ για την αύξηση του κόστους της βενζίνης και των καυσίμων. Ωστόσο, οι ακτιβιστές συνέχισαν να διαμαρτύρονται με τις νέες απαιτήσεις, ζητώντας επίσης την παραίτηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Macron. Τον Ιανουάριο του 2019 ο ηγέτης της χώρας ανακοίνωσε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων παρά τη δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες από τον πληθυσμό της χώρας.



https://iz.ru/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου