Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Απόφαση “ανάσα” για τους εργαζομένους με μπλοκάκι!
Το ΣτΕ πήρε μια απόφαση που αναμένεται να αλλάξει… πολλά για όσους απασχολούνται με μπλοκάκι. Μικρομεσαίοι, επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες παρακολουθούν με αγωνία τις


 εξελίξεις. Η διακοπή εργασιών επιτηδευματία που έκανε ένας δικηγόρος και… άλλαξε τα δεδομένα. Όλο το χρονικό της δικαστικής του μάχης και τι αλλάζει από εδώ και πέρα με την συγκεκριμένη απόφαση.


«Ομπρέλα» προστασίας θέτει το Συμβούλιο της Επικράτειας σε χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται με «μπλοκάκι», μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες!

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε πως σε περίπτωση αλλαγής επαγγέλματος ισχύει νέα πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας η εγκύκλιος ΠΟΛ1223/2011 που προβλέπει το αντίθετο συγκρούεται με τις νομοθετικές διατάξεις (νόμος 3986/2011) σύμφωνα με τις οποίες οι ελεύθεροι επαγγελματίες την πρώτη πενταετία της δραστηριότητάς τους απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.


Η απόφαση του ΣτΕ για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ (με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Αντώνιο Φοβάκη) έκρινε το ζήτημα με αφορμή την περίπτωση δικηγόρου, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2007 έκανε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας και έξι μήνες μετά έκανε διακοπή εργασιών επιτηδευματία. Το 2015 προέβη σε νέα έναρξη επιτηδεύματος με αντικείμενο την δικηγορία.

Κατά τα δύο πρώτα έτη της δικηγορίας του επιβλήθηκε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος άσκησε ενδικοφανή προσφυγή στην πράξη προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, η οποία απορρίφθηκε. Στη συνέχεια, ο δικηγόρος προσέφυγε στην Δικαιοσύνη.

Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 89/2019 πιλοτική απόφασή του (νόμος 3900/2010) έκρινε ότι οι ελεύθεροι, επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν μεν προβεί, κατά το παρελθόν, σε έναρξη εργασιών, πλην, όμως, σε επάγγελμα διαφορετικό από αυτό που ασκούν τώρα και στην συνεχεία, διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξαιρούνται επί πενταετία από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους. Κι αυτό ανεξάρτητα εάν ο επαγγελματίας είχε συμπληρώσει 5 χρόνια άσκηση της αρχικής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Σε άλλο σημείο το ΣτΕ επισημαίνει ότι «μη νομίμως η φορολογική αρχή προέβη στην επιβολή του τέλος επιτηδεύματος» στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι σε περίπτωση που γίνει διακοπή της άσκησης επαγγέλματος πριν την συμπλήρωση της 5ετίας και στην συνέχεια γίνει νέα έναρξη εργασιών στο ίδιο όμως επάγγελμα, ο χρόνος διακοπής δεν συνυπολογίζεται για την συμπλήρωση της πενταετίας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου