Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Βρετανία: Η Βουλή απέρριψε την αναβολή του Brexit


Η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε τροπολογία για τη μετάθεση του Brexit μετά τις 29 Μαρτίου.

Η τροπολογία απορρίφθηκε με ψήφους 327 έναντι 39. Ζητούσε από την κυβέρνηση να επιδιώξει την 


παράταση του άρθρου 50, για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Επίσης, καλούσε την Τερέζα Μέι να αποκλείσει την πιθανότητα Brexit χωρίς συμφωνία και να μην βγάλει τον λαό της Σκωτίας από την ΕΕ χωρίς τη θέλησή του.
Επίσης, απορρίφθηκε και η τροπολογία των Εργατικών, που ζητούσε από το κοινοβούλιο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψει το «διαζύγιο» με την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Η ίδια τροπολογία - που καταψηφίστηκε με ψήφους 327 έναντι 296 - περιελάμβανε και πρόταση για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ακόμη, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε - με ψήφους 321 έναντι 302 - την τροπολογία που θα έδινε στους βουλευτές τη δυνατότητα να συζητήσουν τις δικές τους προτάσεις για το Brexit, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας θεωρείται νίκη για την Μέι, που είχε προειδοποιήσει ότι αυτή η τροπολογία θα οδηγούσε σε σφετερισμό του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας.
Απερρίφθη ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Τέλος, η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε την τροπολογία Ι με την οποία επιδιώκεται να αποκλειστεί μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αποκαλούμενη "τροπολογία Σπέλμαν", με την οποία διαφωνούσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εγκρίθηκε με ψήφους 318 υπέρ έναντι 310 κατά.

Η τροπολογία ορίζει ότι απορρίπτεται η έξοδος από την ΕΕ "χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση". Δεν καθορίζει όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η πρωθυπουργός υποστήριζε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι να ψηφίσει το κοινοβούλιο υπέρ μιας συμφωνίας με την ΕΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου