Ο Νίκος Δένδιας θέλησε σήμερα να διαφοροποιηθεί εμφανώς και με ηχηρό τρόπο από την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά αλλά και ομάδας βουλευτών της
Νέας Δημοκρατίας τις δύο μέρες..της συζήτησης στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ανέφερε πως υπάρχουν δύο τάσεις αυτή τη στιγμή στο κόμμα όμως κυρίαρχη είναι η τάση της κεντροδεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρόσθεσε με νόημα πως αν η άλλη τάση γίνει κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία θα μετατραπεί σε κομματίδιο.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιό κόμμα όχι γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς»
«Η κυρίαρχη τάση μέσα στη ΝΔ είναι η κεντροδεξιά. Η τάση του μετρό και της αντίληψης του μέσου ανθρώπου με προσεγγίσεις στα λαϊκά στρώματα αλλά χωρίς αυτό να συνδυάζεται κ με εθνικιστικές υστερίες και λαϊκισμούς. Η αντίληψη μας για την Μακεδονία είναι βαθειά πατριωτική, μια αντίληψη φιλίας προς όλους και με γέφυρες προς τα Βαλκάνια. Δεν είναι μια αντίληψη αμυντικής κραυγής ενός ανασφαλούς πολιτικού κόμματος που δε βρίσκει άλλο λόγο ύπαρξης και το ρίχνει στον εθνικισμό. Δεν είμαστε γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς. Αυτή η γραμμή της κεντροδεξιας πράγματι δεν αποτυπώθηκε σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπάρχουν κι άλλες τάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Προσπαθούμε να είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κομμα όμως υπάρχουν όρια. Έχουμε ο καθένας τις ιδιαιτερότητες του όμως η κυρίαρχη γραμμή η γραμμή του κόμματος όπως αποτυπώνεται από τον αρχηγό του είναι αυτή η γραμμή που εγώ υπηρετώ. Την άλλη γραμμή αυτήν την οποία δεν δέχομαι με κανένα τρόπο ότι ειναι κυρίαρχη δεν μπορώ να την υπηρετήσω. Η άλλη γραμμή έχει αντίθετα χαρακτηριστικά με τη δική μας γραμμή αλλά με αποκλίσεις διότι αν ήταν ακριβώς στην αντίθετη θέση θα ήταν εκτός κόμματος».
Ο κ.Δενδιας παραδέχτηκε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δίνει τη δυνατότητα στην πιο σκληρή γραμμή της Νέας Δημοκρατίας να ισχυροποιηθεί ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως αν αυτή η γραμμή γίνει κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία θα μετατραπεί σε κομματίδιο, θα συρρικνωθει και τα ποσοστά της θα μειωθούν στο 18%.
«Εάν η σκληρή γραμμή γίνει κυρίαρχη στη Νέα Δημοκρατία τότε θα μετατραπεί σε κομματίδιο του 18%»
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει τη δυνατότητα στην άλλη γραμμή προσωρινά να ισχυροποιηθεί. Η εκλογή Μητσοτάκη τα έκρινε αυτά τα πράγματα, αυτά θα ξανατεθούν εάν στο μέλλον η Νέα Δημοκρατία επιλέξει άλλη γραμμή διότι όταν επιλέγεις αρχηγό επιλέγεις και γραμμή. Μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διάφορα αλλά για το μόνο που δεν μπορεί να τον κατηγορήσει είναι πως είναι ακροδεξιός. Αν χάσουμε τον ευρωπαϊκό ανοικτό μας χαρακτήρα την πατήσαμε. Θα κάνουμε τέτοια χάρη στον κ. Τσίπρα που δεν την ονειρεύεται. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μας ετεροπροσδιορισει έτσι, φανταστείτε αν καταντήσουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε έτσι όπως αυτός θέλει. Θα περιοριστούμε σε ένα κομματιδιο του 18% και θα δούμε που θα πάμε από κει και πέρα. Εάν αυτές οι φωνές που ακούστηκαν από την άλλη τάση είναι ένα κομμάτι ενός ουράνιου τόξου το οποίο έχει το κόμμα δεν πειράζει καθόλου μπορεί να είναι και θετικό. Εαν είναι όμως κυρίαρχες τότε έχει μετρηθεί που θα μας προσδιορίσουν σε τι ποσοστό θα προσδιορίσουν την Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Δένδιας πηρε σαφείς αποστάσεις και από τις φωνές για δημοψήφισμα για το θέμα των Πρεσπών λέγοντας ότι δημοψήφισμα ζητούν όσοι δεν τολμούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και θέλουν να ρίξουν την ευθύνη στο λαό».
«Το δημοψήφισμα δεν είναι πιο δημοκρατικός θεσμός από το κοινοβούλιο»
«Κατά την άποψή μου δεν προβλέπεται για τέτοια θέματα δημοψήφισμα και καλώς. Βλέπετε που κατάντησε η Αγγλία με το δημοψήφισμα, μια πλούσια χώρα, ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται σε μία περιδίνηση για τρία χρόνια και δεν ξέρει που πατάει και που στέκεται . Για τα δημοψηφίσματα πρέπει να μετράμε τα λόγια μας . Εάν ο Καραμανλής έκανε δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ πολύ απλά δεν θα μπαίναμε. Τότε όλη η αντιπολίτευση και ο λαός ηταν εντανιον. Το αποτέλεμα θα ηταν 70-30 υπέρ του όχι. Ποιος τελικά είχε δίκιο εκ των υστέρων είναι σαφές. Η Χώρα έχει αντιπροσωπευτική δημοκρατία τα δημοψηφίσματα δεν είναι πιο δημοκρατικός θεσμός απο το κοινοβούλιο. Ηαντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα στο οποίο έφτασε η ανθρωπότητα μετά από πολλές περιπέτειες και ενσωματώνει σοφία μέσα του. Το αν εμείς οι τωρινοί βουλευτές δεν είμαστε άξιοι του πολιτεύματος αυτού είναι θέμα δικό μας ή ντροπή δική μας. Το να μεταφέρεις την ευθύνη που δίνει το Σύνταγμα κάθε φορά που ζορίζεσαι στο λαό και να του λες βρες τα εσύ τώρα, αυτό δεν είναι μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και δεν είναι και έντιμο. Αν είσαι βουλευτής και δεν μπορείς να αναλάβεις τις ευθύνες σου να πας στο σπίτι σου. Δεν γίνεται κάθε φορά να παριστάνεις τον δημοκράτη και να λες ας έρθει ο λαός να αποφασίσει». Ο κ. Δένδιας επέκρινε και όσους επιχείρησαν να εμπλέξουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι δεν μπορεί να ζητάμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει ένα παρεμβατικό ρόλο και κάνει κουμάντο οπότε εκείνος το κρίνει».
«Ο Παυλοπουλος τηρεί τις υποχρεώσεις του με θρησκευτική ευλάβεια»
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τις συνταγματικές αρμοδιότητες που έχει, δεν μπορούμε να του δώσουμε ούτε να τον φορτώσουμε και με άλλες. Η χώρα επί εποχής βασιλείας έχει περάσει ζόρια από τις παρεμβάσεις του ανώτατου άρχοντα. Τι ζητάμε δηλαδή, ένα παρεμβατικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα κάνει κουμάντο ο,τι ώρα αυτός κρίνει; Αυτό είναι εκτός του πολιτεύματος. Ο κάθε θεσμός έχει την υποχρέωση του, ο τωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας το κάνει με θρησκευτική ευλάβεια και πάρα πολύ καλά κάνει και το κάνει με θρησκευτική ευλάβεια, δεν μπορούμε να τον φορτώνουμε με περισσότερες ευθύνες από ότι το Συντάγμα του δίνει.»
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου