Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Με γοργούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων – Κρήτη



Της Γιάννας Παπαδημητρίου

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η ΕΔΕΥ τις προεργασίες για να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων σε νέα θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ...



(πέραν των οικοπέδων Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης που είχαν βγεί σε διαγωνισμό και δόθηκαν στην κοινοπραξία Total – ExxonMobil και ΕΛΠΕ), ευελπιστώντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών της, όπως έγραψε πρόσφατα το energypress.

Στα πλαίσια αυτά, η ΕΔΕΥ έβαλε μπροστά τη διαδικασία για την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη συγκεκριμένη περιοχή, δημοσιεύοντας την σχετική πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Η ΣΜΠΕ αφορά το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τη συγκεκριμένη περιοχή και η ΕΔΕΥ θα επιλέξει τον ανάδοχο για την εκπόνησή με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.
Σύμφωνα με το κείμενο της πρόσκλησης, η μελέτη, η οποία υπόκειται σε όλες τις σχετικές απαιτήσεις του ενωσιακού και εθνικού δικαίου, θα ενσωματώνει την περιβαλλοντική διάσταση, την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και την υιοθέτηση μέτρων αντιμετώπισης και παρακολούθησης όλων των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους.
Η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών λήγει στις 19 Φεβρουαρίου 2019.Η ΕΔΕΥ έχει αποφασίσει να μην προκηρύξει την παραχώρηση της νέας θαλάσσιας περιοχής νότιας της Κρήτης, αλλά να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να κινηθεί με πιο ευέλικτο τρόπο, αποτεινόμενη η ίδια σε δυνητικούς ενδιαφερομένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, από την πλευρά της ΕΔΕΥ εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως από το σημείο αυτό μέχρι την εκδήλωση συγκεκριμένου ενδιαφέροντος υπάρχει σημαντική απόσταση. Σε κάθε περίπτωση, η εκπόνηση της ΣΜΠΕ είναι ένα πρώτο βήμα για τη διερεύνηση της προοπτικής ευόδωσης αυτών των εκτιμήσεων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου