Μόνο εμείς δείξαμε έμπρακτο ενδιαφέρον για το γεφύρι της Πλάκας
• Η κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, προκάλεσε αίσθηση στον Ελλαδικό χώρο, ενώ αναφορές καταγράφονται και σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης.
Το ζητούμενο είναι πλέον να αποκατασταθεί και όπως φαίνεται από το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από πολλές πλευρές, αυτό δεν θα αργήσει να γίνει. Παράλληλα όμως υπάρχουν ερωτηματικά για το αν μπορούσε να αποφευχθεί η κατάρρευσή του. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες ο όγκος των νερών του Αράχθου που παρέσυρε και το ιστορικό γεφύρι ήταν πρωτοφανής, ενώ επιβαρυντικός παράγοντας ήταν και οι ισχυροί άνεμοι που κατά διαστήματα έπνεαν στην περιοχή.
Στο προσκήνιο ωστόσο επανέρχονται οι παραινέσεις αλλά και οι προτάσεις που κατά καιρούς είχαν γίνει για την συντήρηση και στερέωση των βάθρων του Ιστορικού Γεφυριού, χωρίς και πάλι κανείς να είναι σε θέση να εκτιμήσει ότι το γεφύρι θα άντεχε αν είχε γίνει πρόσθετη στερέωση.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που το διήμερο της καταστροφικής κακοκαιρίας ήταν συνεχώς «επί ποδός», επισκεπτόμενος πολλές πληγείσες περιοχές και ιδίως αυτές της Άρτας, δήλωσε χθες ότι μέχρι και το 2006 δεν είχε αναληφθεί καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία για τη στερέωση και αποκατάσταση του ιστορικού Γεφυριού. Τότε για πρώτη φορά η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων- αν και το ιστορικό γεφύρι δεν ανήκει στην αρμοδιότητά της- προέβη σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αποτύπωση του ιστορικού γεφυριού και την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση των παθογενειών που υπήρχαν. Η μελέτη εγκρίθηκε από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και βάσει αυτής έγινε η πρώτη φάση του έργου, μέσω χρηματοδότησης με 200.000 ευρώ από το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ».
Μετά τις εργασίες αυτές, από φορείς και συλλόγους, διατυπώνονταν αιτήματα για τη συντήρηση- στερέωση των βάθρων του γεφυριού, τα οποία – σημειωτέον- παρέμειναν όρθια από την καταστροφική δράση των νερών του Αράχθου. Για τα δύο βάθρα όπως αποκάλυψε χθες ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Ηπείρου, είχε υποβάλλει το 2011 μελέτη στο Υπουργείο Πολιτισμού, με προϋπολογισμό 1, 3 εκ. ευρώ. Ωστόσο αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων καθώς έκρινε ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις ήταν μεγάλης κλίμακας και αφετέρου αλλοίωναν σημαντικά τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου. Έκτοτε και παρά τις οχλήσεις, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, δεν είχε υποδείξει ποιες παρεμβάσεις ήπιας μορφής προέκρινε η ίδια για τη στερέωση των βάθρων του ιστορικού γεφυριού, χωρίς και πάλι επαναλαμβάνουμε, να μπορεί να πει κάποιος ότι ακόμη και αν αυτές γινόταν, θα άντεχε στην πίεση των τεράστιων όγκων νερών το ιστορικό γεφύρι.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, πρόσθεσε χθες ότι προτίθεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στη Δικαιοσύνη, για όσους διασπείρουν ανυπόστατες φήμες και ψεύδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου