Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η Ήπειρος με τα μάτια του Θ. Αγγελόπουλου


Η Ήπειρος με τα μάτια του Θ. Αγγελόπουλου


Σε εξέλιξη ο κύκλος εκδηλώσεων για τον κινηματογράφο του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη και τη σχέση του με την Ήπειρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χτες το αφιέρωμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, στην «Ήπειρο του Θόδωρου Αγγελόπουλου», μία σειρά εκδηλώσεων από την Πέμπτη μέχρι και αύριο Σάββατο στα Γιάννενα με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου ενώ η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η Ήπειρος αποτέλεσε την αφετηρία, αλλά και μια αέναη επιστροφή του αξέχαστου, κορυφαίου δημιουργού. Στην Ήπειρο γύρισε εξ’ ολοκλήρου την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, την “Αναπαράσταση”, στην Ήπειρο γύρισε εμβληματικές σκηνές σε πέντε ταινίες του. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ανέδειξε παγκόσμια την Ήπειρο, την “άλλη” Ήπειρο, το χώρο και τους ανθρώπους, τις βαθιές και νωπές χαρακιές της Ιστορίας, το ρίγος του λαϊκού πολιτισμού αλλά και το μαρασμό πίσω από την εγκατάλειψη και την ξενιτιά, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι διοργανωτές στο κάλεσμα προς το κοινό.
Η συνέντευξη Τύπου χτες έγινε ακριβώς σε ένα χώρο σημαδιακό για την πόλη, στα Ναυτάκια, τα οποία λειτουργούσαν τη δεκαετία του ’70 ως Πανδοχείο και αποτέλεσαν το σκηνικό για την «Αναπαράσταση» στις σκηνές που γυρίστηκαν στα Ιωάννινα- άλλες σκηνές γυρίστηκαν στο Ζαγόρι.
Για την προετοιμασία του αφιερώματος που κράτησε τέσσερα χρόνια σχεδόν μίλησε ο προεδρεύων της Πανηπειρωτικής Σωτήρης Κολιούσης ενώ στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των προβολών αναφέρθηκε ο έφορος Πολιτισμού της ΠΣΕ Αλέξανδρος Λαμπρίδης, οποίος ήταν και βοηθός σκηνοθέτη του Αγγελόπουλου σε πολλές ταινίες, καλώντας τον κόσμο να χαρεί αυτό το αφιέρωμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μια περιήγηση στα μέρη που πέρασε και κινηματογράφησε ο μεγάλος σκηνοθέτης στην πόλη.
Η Ειρήνη Στάθη θεωρητικός κινηματογράφου μίλησε από τη μεριά της για τη δική της Ήπειρο που γνώρισε και αγάπησε μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Αγγελόπουλου.
Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ανέφερε:
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας για το ότι συνεργαζόμαστε με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας για μια σημαντική εκδήλωση. Είναι κι αυτός ένας από τους τρόπους να κρατάμε το νήμα που μας συνδέει με την Ήπειρο της Αποδημίας.
«Η Ήπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου» είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων στις οποίες αξίζει όλοι να συμμετάσχουμε. Όχι μόνο για την πολιτιστική τους αξία, αλλά και ως μια ένδειξη τιμής σε έναν δημιουργό που τίμησε τα Γιάννενα και την Ήπειρο με το έργο του.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έλεγε ότι: «ο κινηματογράφος είναι η τελευταία σημαντική μορφή αντίστασης στον κόσμο, όπου ζούμε και χειροτερεύει…».
Γι’ αυτό και η τέχνη του λειτουργεί ως μέσο που βοηθάει στην αναζήτηση ενός «άλλου» κόσμου, που μπορεί να υπάρξει αρκεί να τον ονειρευτούμε.
Αυτός ο «ποιητής των εικόνων», όπως τον αποκάλεσαν, είδε μέσα από το φακό του τις πιο ποιητικές εικόνες στο Νησί, στα Γιάννενα, στην Ήπειρο. Και μαζί του τις είδε όλος ο κόσμος.
Στο κινηματογραφικό του σύμπαν πέρασε η ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Αποτυπώθηκαν όσα σημάδεψαν την Ήπειρο και την πατρίδα μας. Η ξενιτιά, η νοσταλγία, η επιστροφή στην πατρίδα, πολιτικοκοινωνικά δεδομένα μιας εποχής δύσκολης».

ΡΑΣΤΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ

Δύο ημέρες εκδηλώσεων
Το πρόγραμμα των δύο ακόμα ημερών του αφιερώματος έχει ως εξής:
Παρασκευή, 8 μμ, πολιτιστικός χώρος «Δημήτρης Χατζής»: προβολή της ταινίας «Κυνηγοί», προλογίζει ο Τάκης Κατσέλης, βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία. Ελεύθερη είσοδος.
Σάββατο, από τις 5μμ ως τις 7 μμ, κινηματογραφική περιήγηση, διανθισμένη με μουσικά και θεατρικά δρώμενα, στα Γιάννενα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με οδηγούς συνεργάτες του Θόδωρου Αγγελόπουλου στα «Ναυτάκια», το Κάστρο, το πανδοχείο «Πωγώνι», το Ρολόι.
Σάββατο, 8 μμ, «Αίθουσα Β. Πυρσινέλλας», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννίνων, κεντρική, κορυφαία εκδήλωση. Για την «Ήπειρο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» θα μιλήσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ειρήνη Στάθη. Ζωντανές μαρτυρίες θα παραθέσουν η πρωταγωνίστρια του «Θιάσου», των «Κυνηγών» και του «Μεγαλέξαντρου» Εύα Κοταμανίδου, η πρωταγωνίστρια του «Τοπίου στην Ομίχλη» Τάνια Παλαιολόγου, οι μόνιμοι συνεργάτες του Τάκης Κατσέλης και Δημήτρης Σοφικίτης. Θα προβληθούν επιλεγμένα αποσπάσματα από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και από ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά. Ποιητικό αναλόγιο παρουσιάζουν η Εύα Κοταμανίδου και η Τάνια Παλαιολόγου. Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης συμμετέχουν ο ακκορντεονίστας του «Θιάσου» Αντρέας Τσεκούρας, το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» και μουσικό σύνολο από το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων. Τη σκηνοθετική επιμέλεια και την παρουσίαση έχει ο Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Αλέξανδρος Λαμπρίδης.
Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους η σύζυγος και η μικρότερη κόρη του κορυφαίου δημιουργού Φοίβη Οικονομοπούλου και Ελένη Αγγελοπούλου. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Προεδρεύων του ΔΣ της Π.Σ.Ε. Σωτήρης Κολιούσης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου