Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Γίναμε λιμνοθάλασσα


Γίναμε λιμνοθάλασσα

Μετά την Άρτα, το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ήταν αυτό που πλήγηκε περισσότερο από την κακοκαιρία. Ο κάμπος της Πεδινής, η περιοχή της Ζίτσας, αλλά κυρίως η Μπάφρα και η Νεοκαισάρεια ήταν τα σημεία όπου κυριολεκτικά δημιουργήθηκαν λιμνοθάλασσες.




Χτες το πρωί οι δύο στους τρεις δρόμους της περιοχής της Μπάφρας ήταν κλειστοί λόγω πλημμυρών, ενώ δεν λειτούργησε το δημοτικό σχολείο Μπάφρας-Νεοκαισάρειας. Το κτίριο του σχολείου ήταν στο κέντρο μιας λίμνης που δημιούργησε η βροχή το Σάββατο και την Κυριακή και ήταν πρακτικά αδύνατο σε μαθητές και δασκάλους να το προσεγγίσουν. Το κτίριο πάντως έμεινε ανέπαφο καθώς τα συνεργεία του δήμου τοποθέτησαν αναχώματα. Στην περιοχή του Σταυρακίου, οι πρόσφατα καθαρισμένες λαγκάτσες έσωσαν κάπως την κατάσταση. Ωστόσο, εκτάσεις εκατέρωθεν της παράκαμψης γέμισαν με νερό. Πιο έντονο ήταν το πρόβλημα προς την περιοχή της Πεδινής, δίπλα στην Εγνατία. Καταπτώσεις και υποχωρήσεις έχουν σημειωθεί επίσης σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου, ακόμα και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, στη Δροσιά, στον Φρόντζο και αλλού. Στους Μουζακαίους έχουν εμφανιστεί και πάλι ρήγματα, ενώ μέσα στα Γιάννενα πλημμύρισε η οδός Βογιάννου λόγω της ανόδου της στάθμης της λίμνης. Οι αγωγοί έκλεισαν και τα όμβρια δεν βρήκαν διέξοδο, οπότε και ο δρόμος πλημμύρισε σε αρκετά σημεία, όπως και κάποιοι κάθετοι. Από την άλλη πλευρά, στη Λιμνοπούλα, η στάθμη της λίμνης «κατέλαβε» τον περίβολο του Ναυτικού Ομίλου. Δεν έλειψαν και οι διακοπές ρεύματος, αλλά και τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, κυρίως το απόγευμα της Κυριακής και χτες το πρωί για μικρά διαστήματα. Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας μαζί με τους αντιδημάρχους Γιάννη Λιόντο, Δημήτρη Νάστο, Δημήτρη Κατηρτσίδη, Θανάση Μανταλόβα και τον Μάκη Χρυσοστόμου, αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα σημεία όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα, ενώ μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες συσκέφθηκαν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, χτες το πρωί. Η αντίδραση του μηχανισμού του δήμου κρίνεται καλή και φαίνεται ότι οι υποδομές στο λεκανοπέδιο τελικά άντεξαν, παρά την ένταση της κακοκαιρίας. «Ο μηχανισμός του Δήμου ανταποκρίθηκε πολύ καλά και αντιμετωπίστηκαν τα περισσότερα προβλήματα», τόνισε ο κ. Μπέγκας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Μιλώντας για την περιοχή της Μπάφρας-Νεοκαισάριας, τόνισε ότι χρειάζεται μελέτη για τη μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς υπήρξαν και ανθρώπινες παρεμβάσεις στο παρελθόν που επιδεινώνουν την κατάσταση σε κάθε έντονη νεροποντή. Ο κ. Νάστος από την πλευρά του τόνισε ότι τα συνεργεία του δήμου δουλεύουν ακατάπαυστα τα τελευταία 24ωρα.

Νερά σε καινούργιο κτίριο

Στο μεταξύ, ο βρεφονηπιακός σταθμός Κιάφας έβαλε και πάλι νερά. Σύμφωνα με τον κ. Λιόντο, έχει εγκατασταθεί εργολάβος και θα ξεκινήσει εργασίες για τη στεγανοποίηση της στέγης μόλις το επιτρέψει ο καιρός. «Δεν θα αναφερθώ στο παρελθόν, πώς και τι έγινε και εμφανίζει αυτά τα προβλήματα ένα νέο κτίριο. Δική μας άμεση προτεραιότητα ήταν η αποκατάσταση τους. Έχω κάνει και ο ίδιος αυτοψία στο κτίριο και γνωρίζω πολύ καλά το πρόβλημα. Προχωρήσαμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου, αλλά δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν οι εργασίες, καθώς αφορούσαν εργασίες στέγης και είχαμε συνεχείς βροχοπτώσεις εδώ και πολύ καιρό» τόνισε ο κ. Λιόντος, ο οποίος επισκέφθηκε και τα εργοτάξια της Ιόνιας οδού που βρίσκονται στο λεκανοπέδιο για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν προβλήματα στα έργα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ζημιές έχουν υποστεί διάφορα υπό κατασκευή έργα στην ευρύτερη περιοχή.

Δήλωση ζημιών

Άμεσα κινείται η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, τόσο σε ιδιωτικές περιουσίες όσο και στις δημόσιες υποδομές από το δήμο Ιωαννιτών, με συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής. Ο δήμος θα διευκολύνει τη διαδικασία δήλωσης ζημιών σε ιδιωτικές περιουσίες, για την οποία καθ’ ύλην αρμόδιος είναι ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Κοζάνης. Όσοι δημότες έχουν υποστεί ζημιές μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο για να καταγραφεί το αίτημα τους και να προωθηθεί στον Τ.Α.Σ. από σήμερα, εργάσιμες μέρες και ώρες, στο 2651361102 ή με επίσκεψη στο δημαρχείο (γραφείο γενικού γραμματέα του δήμου). Για τις δημόσιες υποδομές θα γίνει αίτηση μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου, για τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

http://www.agon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου