Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Εργαλεία προγραμματισμού τα Επιχειρησιακά Προγράμματα


Εργαλεία προγραμματισμού τα Επιχειρησιακά Προγράμματα


Με την συνεργασία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), φορέα συμβούλου της Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα Γιάννινα η πρώτη Ημερίδα για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Δήμων με αναφορά στον Στρατηγικό Σχεδιασμό.
Τα Στελέχη της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Βίκυ Φλέγκα και Ιωάννης Γούπιος ενημέρωσαν αναλυτικά για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα ως εργαλεία προγραμματισμού των Δήμων, ανέπτυξαν τεχνικές και παραδείγματα σύνταξης της Α’ φάσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Στρατηγικός Σχεδιασμός) και αναφέρθηκαν και στις δυνατότητες χρηματοδότησης για τους Δήμους από το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη-Μπότση, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλειος Σπύρου, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο Αντιδήμαρχος Κόνιτσας Γιώργος Καλλιντέρης, οι Αντιδήμαρχοι Πωγωνίου Αναστάσιος Γιούνης και Χρήστος Γκόγκος, ο Δημ. Σύμβουλος Σουλίου Ευάγγελος Ντάγκας, οι Δημ. Σύμβουλοι Ζαγορίου Δημήτριος Έξαρχος, Ηλίας Ράπτης και Παναγιώτης Ρούσκας, ο Δημ. Σύμβουλος Ιωαννιτών Θωμάς Γιωτίτσας, και ο Δημ. Σύμβουλος Κεντρικών Τζουμέρκων Νικόλαος Σιμόπουλος.
Επίσης συμμετείχαν Γενικοί Γραμματείς, Ειδικοί Σύμβουλοι και Υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων της Ηπείρου.
«Κοινός στόχος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και της Ε.Ε.Τ.Α.Α. είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη των αρμοδίων στελεχών των Δήμων αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων αιρετών των Δήμων ώστε να συνταχθούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα.
Το θεσμικό πλαίσιο και η διαδικασία εκπόνησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι τα ίδια που ίσχυαν και την προηγούμενη Δημοτική Περίοδο και πρέπει να εκπονηθούν από τους ίδιους τους Δήμους.
Γι’ αυτό αποφασίστηκε να συνεργαστούμε ως Π.Ε.Δ. Ηπείρου με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. – θεσμικό σύμβουλο της Αυτοδιοίκησης. Μαζί θα λειτουργήσουμε ως δίκτυο, – τα στελέχη της Ε.Ε.Τ.Α.Α και οι σύμβουλοι της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.
Αυτό θα αφορά τόσο την πορεία σύνταξης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Δήμων, όσο κυρίως και τις ανάγκες συμβουλευτικής στήριξης των ΟΤΑ.
Σήμερα, η πρώτη αυτή Ημερίδα αφορά στον Στρατηγικό Σχεδιασμό. Θα ακολουθήσει και δεύτερη Ημερίδα για τον Επιχειρησιακό Προγραμματισμό, προς το τέλος Φεβρουαρίου, στην οποία και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου θα αναφερθούμε στις Δυνατότητες Χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Νέου ΕΣΠΑ», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου