Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Σαρωτικές αλλαγές από φέτος στις εξετάσεις του Λυκείου!


Σαρωτικές αλλαγές από φέτος στις εξετάσεις του Λυκείου!


• Απανωτές αλλαγές έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας και ιδιαίτερα το σύστημα εισαγωγής των μαθητών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αφού κάθε φορά που άλλαζε η ηγεσία στο Υπουργείο Παιδείας, ένα καινούριο σχέδιο έμπαινε σε εφαρμογή.
Από τον κανόνα δεν ήταν δυνατόν να ξεφύγει και ο νέος Υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος πάντως εμφανίζεται μετριοπαθής στις απόψεις του, προκρίνοντας την διαβούλευση πριν από κάθε αλλαγή στην Εκπαίδευση και διαβεβαιώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα αποφασιστούν θα τεθούν σε εφαρμογή στον κατάλληλο χρόνο.
Ωστόσο, από το Υπουργείο ήδη ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα του τρεις βασικές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα στο Λύκειο και όπως τονίζεται, όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση αυτή θα προταθεί να περιληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Αλλαγές στο Λύκειο
Το ενδιαφέρον μαθητών και γονέων εστιάζεται φυσικά στις αλλαγές που ήδη έχουν προαναγγελθεί από τη νέα Κυβέρνηση για το Λύκειο κι εδώ όλα δείχνουν να αλλάζουν.
Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, από το τρέχον σχολικό έτος, η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ακόμα, επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος 9,5 και αναστέλλεται το μέτρο της Τράπεζας Θεμάτων, ενώ «παγώνει» η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία προκάλεσε τόσες αντιδράσεις τον τελευταίο χρόνο.
Μετά από διάλογο
Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι «προτίθεται να προτείνει» τα παραπάνω μέτρα στον πρωθυπουργό προκειμένου να τα περιλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις του. «Μέχρι ολόκληρο το σύστημα εισαγωγής να μελετηθεί με νηφαλιότητα και σε βάθος, η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το αιτούμενο σύστημα εισαγωγής θα προκύψει μετά από ευρύ και οργανωμένο διάλογο και τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και των φορέων τους», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.
Πάει η… Τράπεζα!
Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε τον τελευταίο χρόνο η θέσπιση της περίφημης Τράπεζας Θεμάτων, από την οποία θα επιλέγονταν εκείνα τα οποία θα καλούνταν να απαντήσουν οι απόφοιτοι της Α’ και της Β’ Λυκείου στις εξετάσεις τους στο τέλος κάθε χρονιάς. Γονείς, μαθητές αλλά και φροντιστές εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο μέτρο.
Τελικά, όπως αποφάσισε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων της Α’ και της Β’ Λυκείου θα επιλέγονται αποκλειστικά από την διδαχθείσα ύλη, ενώ οι καθηγητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν την Τράπεζα Θεμάτων απλώς και μόνο συμβουλευτικά!
Και η αξιολόγηση
Ως προς την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που επίσης έγινε αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων τους προηγούμενους μήνες, το Υπουργείο επισημαίνει ότι «η αποτίμηση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου είναι απαραίτητη και οφείλει να διεξάγεται με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο».
Σπεύδει όμως να σημειώσει πως «δεδομένου ότι οι τρέχουσες διαδικασίες "αξιολόγησης" δεν υπηρετούν τον εν λόγω σκοπό, αυτές αναστέλλονται προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες».

http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου