Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Τρόφιμα και υλική βοήθεια σε απόρους


Τρόφιμα και υλική βοήθεια σε απόρους 


Στο πλαίσιο της πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για την υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής συνδρομής για τους Απόρους 2014-2020», του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους, συγκροτήθηκε Κοινωνική Σύμπραξη με χωρική αναφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, «επικεφαλής εταίρο» το Δήμο Ιωαννιτών και συνολικά 28 συμμετέχοντες εταίρους.
Ο Δήμος Ιωαννιτών ως «επικεφαλής εταίρος» υπέβαλε χθες Πέμπτη τον φάκελο της «έκθεσης πεπραγμένων» στο Υπουργείο για την συγκρότηση της Κοινωνικής Σύμπραξης που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα. Η τελική συνάντηση στη διαδικασία διαβούλευσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα. Η υποβολή «έκθεσης πεπραγμένων» αποτελεί το πρώτο στάδιο στο πλαίσιο της προκήρυξης του προγράμματος με καταληκτική ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Απόρους» θα διανέμει, στοχευμένα, τρόφιμα και υλική βοήθεια, ενώ θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης σε συνανθρώπους μας που βιώνουν συνθήκες φτώχιας.
Με αφορμή την υποβολή του φακέλου στο Υπουργείο, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως «σημαντικό μέρος και της τοπικής κοινωνίας μας βιώνει ήδη συνθήκες φτώχειας, ή απειλείται από αυτή και έχει ανάγκη στήριξης. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η συνεργασία όλων μας, για την ανάπτυξη ενός δικτύου ισχυρών κοινωνικών δομών και αξιόπιστων μηχανισμών παρέμβασης, για να δράσουμε στοχευμένα και αποτελεσματικά σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη».
Τον φάκελο που υπέβαλε ο Δήμος Ιωαννιτών στο αρμόδιο Υπουργείο για την υλοποίηση του προγράμματος, ετοίμασε ο τομέας Προγραμματισμού σε συνεργασία με όλες τις δομές και υπηρεσίες του Δήμου που έχουν στο αντικείμενο της ενασχόλησης τους θέματα που αφορούν στη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Σε δήλωση του ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Οικονομικών, Θανάσης Μανταλόβας υπογράμμισε πως «ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί και αξιοποιεί κάθε προγράμματος και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν πρόκειται για προγράμματα που μας δίνουν τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι πλήττονται από την οικονομική κρίση».
Ποιοι συμμετέχουν
Την Κοινωνική Σύμπραξη με χωρική αναφορά την Π.Ε. Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου συγκροτούν:
1.ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Επικεφαλής Εταίρος
2.ΔΗΜΟΣ Β. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
3.ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
4.ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ
5.ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
6. Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ)
7.ΠΑΝ/ΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
8.ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
9.ΠΕΡ. ΤΜ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
10, Α.Μ.Κ. "ΜΕΡΙΜΝΑ"
11. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΜΕΑ
12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
14. ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
15. ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΒΔ ΕΛΛΑΔΟΣ
16. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
17. ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
18. ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
19. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΖΑΓΟΡΙΟΥ
20. ΚΟΙΝΟΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Δ. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
21. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Δ. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
22. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
23. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
24. ΚΟΙΝΟΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ
25. Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ
26. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ
27. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ
28. ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
Το Πρόγραμμα
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα « Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής συνδρομής για τους Απόρους 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 330.555.921 ευρώ για την επιλέξιμη χρηματοδοτική περίοδο (2014-2020), θα διανέμει, στοχευμένα, υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης.
Αντικείμενο του ΕΠ αποτελούν:
1. Τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη).
2. Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κλπ).
3. Συνοδευτικά μέτρα (ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική, κοινωνικοποίηση κλπ.)
Η υλοποίηση του προγράμματος
Η εξασφάλιση της επιτυχίας του προγράμματος εξαρτάται άμεσα από τις ικανότητες του Επικεφαλή Εταίρου και την εμπειρία του, η οποία προέρχεται από το σύνολο των δράσεων που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί, όπως τονίστηκε από όλους τους εταίρους και κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, ως επικεφαλής εταίρος, διαθέτει τις Δομές, τα Στελέχη και την Εμπειρία για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος, καθώς:
- ο Δήμος Ιωαννιτών, ως Μητροπολιτικός Δήμος (από το 2011 και σύμφωνα με τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες από το Ν. 3852/2010) διαχειρίζεται ήδη τις αρμοδιότητες υποστήριξης των απόρων στο σύνολο των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών .
- Εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» που αποτελεί το πλαίσιο προσδιορισμού των ωφελουμένων του Επιχειρησιακού Προγράμματος « Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής συνδρομής για τους Απόρους 2014-2020», ενώ εντάχθηκε ήδη στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» και ξεκινάει την υλοποίηση του.
- Ο Ο.Κ.Π.Α.ΠΑ ΤΟΥ Δήμου Ιωαννιτών έχει την εμπειρία και τα στελέχη, καθώς υλοποιεί προγράμματα που αφορούν στην στήριξη οικογενειών, παιδιών, ηλικιωμένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και λειτουργεί δομές όπως παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιατρείο, Φαρμακείο κ.λ.π.
Τη θέση ότι η διαχείριση και υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από τα ευρωπαϊκά ταμεία επιχειρησιακών προγραμμάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας, να γίνεται από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια, διατύπωσε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου