Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Πιθανότατα αυτή την εβδομάδα τα νεώτερα για το πρόγραμμα της Κοινωφελής Εργασία του ΟΑΕΔ


Πιθανότατα αυτή την εβδομάδα τα νεώτερα για το πρόγραμμα της Κοινωφελής Εργασία του ΟΑΕΔ

Ένα βήμα απομένει πριν από την επίσημη προκήρυξη του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, πεντάμηνης απασχόλησης.
Έως την Δευτέρα είναι πιθανό να γίνει γνωστό το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις, η ανάρτηση των προσωρινών πινάκων και στη συνέχεια η υποβολή ενστάσεων για να αναρτηθούν, τελικά, οι οριστικοί πίνακες που θα δίνουν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης των προσλήψεων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.
Στόχος είναι να απορροφηθεί το σύνολο των 52.000 θέσεων απασχόλησης που έχουν ανακοινωθεί με την Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ.
Όμως η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, ειδική σε θέματα ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, πραγματοποιεί συνολική επανεξέταση όλων των προγραμμάτων που έχουν ανακοινωθεί, σε μια προσπάθεια να κάνει, όπου είναι εφικτό, παρεμβάσεις και βελτιώσεις.
Η γενικότερη στόχευση είναι να μην υπάρξει κενό προγραμμάτων απασχόλησης στην αγορά εργασίας για τους επόμενους 4-5 μήνες, μέχρι δηλαδή να ξεκινήσει η εκπόνηση των προγραμμάτων που έχει εμπνευστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία στοχεύουν να επαναφέρουν στην αγορά εργασίας, έως 300.000 άτομα, την επόμενη διετία.


Στο πλαίσιο αυτό, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στο εξής τα προγράμματα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια (9-11 μήνες) αλλά και καλύτερες αμοιβές, αφού οι συμμετέχοντες σε αυτά θα λαμβάνουν ποσά ανάλογα με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (586 ευρώ).
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διαπιστώνει ότι τα προγράμματα απασχόλησης για λίγους μήνες (3-5 μήνες), δεν βοηθούν στην απορρόφηση των ανέργων, οι οποίοι μετά από σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκονται ξανά σε αναζήτηση εργασίας.
Έτσι, ειδικά για το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι άγνωστο εάν θα εμπεριέχουν και την αύξηση των μηνιαίων αποδοχών ή και την χρονική αύξηση εφαρμογής του προγράμματος.
Φαντάζει πάντως δύσκολο να βρεθούν τα επιπλέον κονδύλια που απαιτούνται για να προχωρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα με νέα μορφή. Εκτός και εάν επιλεχθεί η λύση να είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι.
Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία δεκάδων χιλιάδων ανέργων, που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, φαίνεται ότι βαίνει προς το τέλος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου