Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Θέσεις στη Βουλή και στην Κ.Ο. έδωσε σε Ηπειρώτες ο Αλ Τσίπρας!


Θέσεις στη Βουλή και στην Κ.Ο. έδωσε σε Ηπειρώτες ο Αλ Τσίπρας!


• Μέσω της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επιχειρεί ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τη μη επιλογή κανενός βουλευτή που εκλέγεται στην Ή­πειρο για συμμετοχή στην Κυβέρνηση.
Η «παράλειψη» αυτή, πέραν της πικρίας που προκάλεσε στους τρεις

τουλάχιστον βουλευτές, που συμμετείχαν και στην προηγούμενη Βουλή, είχε και αρνητικό αντίκτυπο στην Ηπειρωτική κοινωνία, καθώς όπως τονιζόταν από πολλούς ο κ. Τσίπρας αγνόησε ακόμη και το γεγονός της εντυπωσιακής αύξησης δύναμης που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.
Χθες ο κ. Τσίπρας, προσπάθησε να ισορροπήσει κάπως την κατάσταση, δίνοντας ρόλο σε πέντε Ηπειρώτες στην καταγωγή βουλευτές, τρεις εκ των οποίων μάλιστα εκλέγονται στην Ήπειρο, χωρίς φυσικά να μπορεί να πει κάποιος ότι τα αξιώματα που «μοιράστηκαν» χθες είναι της ίδιας βαρύτητας με εκείνα των Υπουργείων.
Στο πλαίσιο αυτό, δύο από τους Ηπειρώτες βουλευτές που φέρονταν υποψήφιοι για υπουργεία ανέλαβαν κοινοβουλευτικούς ρόλους. Ο Χρήστος Μαντάς ορίστηκε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η Όλγα Γεροβασίλη Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος. Ο νεοεκλεγείς βουλευτές Άρτας Βασίλης Τσίρκας, προτάθηκε και εκλέχτηκε Γραμματέας της Βουλής.
Αξιώματα στο Προεδρείο της Βουλής, ανέλαβαν δύο ακόμη Ηπειρώτες στην καταγωγή. Ο Αρτινός Γιάννης Μπαλάφας εκλέχτηκε β’ Αντιπρόεδρος και ο καταγόμενος από την περιοχή της Κόνιτσας Νάσος Αθανασίου κοσμήτορας.
Στη πορεία του χρόνου θα φανεί βέβαια κατά πόσο ορισμένοι από τους ανωτέρω βουλευτές θα αποδεχθούν «το χρύσωμα του χαπιού» - όπως έλεγαν οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ- ή θα διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, ήτοι την είσοδο στην Κυβέρνηση με την πρώτη ευκαιρία.

Η εκλογή Κωνσταντοπούλου
Με 235 ψήφους εξελέγη χθες πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Σύμφωνα με την καταμέτρηση, 61 βουλευτές ψήφισαν «λευκό», ενώ υπήρξαν και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.
Όπως ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη προσωρινού προέδρου Γιάννης Τραγάκης, τα 235 «ναι» στην υποψηφιότητα της κ. Κωνσταντοπούλου αποτελούν αριθμό-ρεκόρ. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί κατά την εκλογή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου η νέα πρόεδρος της Βουλής στήριξαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο λίγο μετά την εκλογή της υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις για το περιεχόμενο της ομιλίας της, που ήταν «στρατευμένη» στο ΣΥΡΙΖΑ (περισσότερα στη 16η σελίδα).
Το απόγευμα συγκλήθηκε εκ νέου το Σώμα και εξέλεξε τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς.
Συγκεκριμένα εξελέγησαν οι: Αλέξης Μητρόπουλος (α' αντιπρόεδρος), Γιάννης Μπαλάφας (β' αντιπρόεδρος) και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (γ' αντιπρόεδρος). Από τη ΝΔ αντιπρόεδρος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Κοσμήτορες της Βουλής εκλέχτηκαν οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας και γραμματείς οι Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Τσίρκας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου