Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Ξηλωμένο πουλόβερ η Ευρώπη πλέον. Τι μας φέρνει το 2017;





Αγαπητοί φίλοι, στο Κινέζικο ημερολόγιο το 2017 περιγράφεται ως το «Έτος του Φλογερού Πετεινού» ή το «Έτος του πύρινου Κόκορα». Για την ακρίβεια οι Κινέζοι αστρολόγοι, πουθεωρούνται ενδεχομένως οι καλύτεροι στον κόσμο όλο, υποστηρίζουν ότι το «Έτος του Φλογερού Πετεινού» είναι έτος ανακατωσούρας. Ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2017 βλέπουν ανακατατάξεις σε παγκόσμια κλίμακα και μάλλον δεν πέφτουν έξω αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι στις 20 Ιανουαρίου ο κ. Ντόναλτ Τραμπ εισέρχεται ως νέος ένοικος στο Λευκό Οίκο στην θέση του Μπαράκ (Χουσέιν) Ομπάμα. Τι φέρνει ο κ. Τραμπ στην υφήλιο; Τι φέρνει στις σχέσεις μεταξύ Η.Π.Α, Ευρώπης και Ασίας; Τι φέρνει στις σχέσεις μεταξύ Η.Π.Α και Ελλάδας (μιας Ελλάδας που βλέπει στα σύνορα της να ουρλιάζουν λύκοι και ύαινες τον τελευταίο καιρό);

Φίλοι μου η Ευρώπη βρίσκεται σε έναν ταραχώδη δρόμο και μάλλον είναι υπό διάλυση, και αυτό δεν είναι εκτίμηση του γράφοντος (δηλαδή δική μου) αλλά είναι μία κοινή εκτίμηση. Οι Άγγλοι έφυγαν, αν και ακόμη δεν έχουν ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο άρθρο της φυγής τους και της πλήρης αποκοπής τους από την ΕΕ. Οι Ιταλοί βλέπουν ότι ο Μπέπε Γκρίλο ορμάει πλέον για την κατάληψη της εξουσίας και υπόσχεται στον Ιταλικό λαό ότι μόλις τα 5 αστέρια του έρθουν στην εξουσία θα οδηγήσει τον Ιταλικό λαό σε δημοψήφισμα που θα τους ρωτάει «μέσα ή έξω από την Ευρώπη;» Στην Γαλλία έχουν και εκεί σε λίγο καιρό εκλογές, έχουν εσωστρέφεια και έχει αρχίσει και εκεί να ανεβαίνει η πολύ δεξιά και ο εθνικισμός με τα ποσοστά της Λεπέν να παίρνουν τα πάνω τους όσο περνάει ο καιρός.
Όπως παρατηρείτε λοιπόν, κάθε κράτος της Ευρώπης έχει αρχίσει φανερά να γίνεται λιγότερο εξωστρεφές και να κοιτάει περισσότερο το εαυτό του παρά το τι γίνεται στα άλλα κράτη.
Στο Κινέζικο ημερολόγιο το 2017 περιγράφεται ως το «Έτος του Φλογερού Πετεινού» ή το «Έτος του πύρινου Κόκορα».

Για την Ελλάδα, προβλέπω ότι και για το 2017 τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα. Ίσα ίσα που προβλέπω και επιδείνωση της τρέχουσας κατάστασης. Είναι αυτό που λέμε κάθε χρόνο και χειρότερα. Μάλιστα δεν είναι καθόλου απίθανο στο να προβούμε και σε 4ο Μνημόνιο! Μάλιστα, σε πρόσφατο άρθρο στο έγκριτο περιοδικό Τhe Economist γράφεται ότι «Έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης, είναι πιθανό ένα Grexit πριν καν "σφραγιστεί" το Brexit». Επίσης, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζεται ως μία μακρινή προοπτική, αλλά ακόμη και όταν αυτή επέλθει θα είναι «χλιαρή», σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Economist. Για τον λόγο αυτό, πρέπει σαν Ελληνικό λαός να οπλιστούμε με ψυχραιμία, σύνεση και με αίσθημα ενότητας.
Το «Ευρωπαϊκό πουλόβερ» λοιπόν ξηλώνεται και η κάθε χώρα ξεχωριστά πλέον θα αρχίσει να πλέκει το δικό της (ευτυχώς ή δυστυχώς). Το ερώτημα όμως είναι αν το μαλλί για τα καινούρια πουλόβερ που θα κληθούνε να υφάνουμε πολλά κράτη της ΕΕ στο μέλλον, θα είναι καλύτερο, υγιέστερο, ουσιαστικότερο και προπάντων διαρκέστερο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου