Σε έναν αγώνα δρόμου καλείται να επιδοθεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μετά το τέλος του έτους.
Παρά την κινητικότητα, όμως, του τελευταίου διαστήματος, οι πρόεδροι των Φορέων και οι εργαζόμενοι σε αυτούς εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους ότι θα επαναληφθεί το σκηνικό της προηγούμενης χρονιάς, όταν υπήρξε διακοπή της χρηματοδότησης, με τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών να αδυνατούν να καλύψουν λειτουργικά έξοδα και τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, που συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τους προέδρους τριών Φορέων Διαχείρισης και αντιπροσωπεία του Συλλόγου εργαζομένων, δεσμεύτηκε για μια διαδικασία-εξπρές, χωρίς να διευκρινίζει αν ακολουθήσει τον δρόμο του προκάτοχού του για το θέμα, δηλαδή να προωθήσει το σχέδιο νόμου που βρισκόταν τους τελευταίους μήνες υπό επεξεργασία, αν και κάτι τέτοιο μάλλον φαντάζει αδύνατο υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου.
Πριν από δύο χρόνια αποφασίστηκε η συγχώνευση και κατάργηση των 28 φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μια επιλογή που, όμως, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς δέχθηκε δριμεία κριτική. Με δεδομένο ότι οι φορείς χρηματοδοτούνταν έως το τέλος του 2015 σχεδόν αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ, το κενό που προέκυψε φέτος καλύφθηκε εκτάκτως με χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Τους προηγούμενους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε μια διαδικασία διαβούλευσης με διάφορους περιβαλλοντικούς φορείς για ένα νέο πλαίσιο για την (ούτως ή άλλως ανεπαρκή) οργάνωση και λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, το οποίο όμως δεν έφτασε σε τελική μορφή, ώστε να δοθεί σε διαβούλευση και μετά να καταλήξει στη Βουλή.
Έτσι, οι μήνες πέρασαν και πάλι χωρίς αποτέλεσμα, με τη μόνη εφικτή λύση πλέον να είναι η εκ νέου χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, κάτι, όμως, που πρέπει να αποφασιστεί εγκαίρως, ώστε να μην επαναληφθεί η περσινή κατάσταση. Ο κ. Φάμελλος δεσμεύτηκε πως θα βρεθεί λύση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν περνά από το μυαλό μας, ότι την 1η Ιανουαρίου 2017, θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών». Άφησε, ωστόσο, σαφείς αιχμές για τον ρυθμό χειρισμού της υπόθεσης από τον προκάτοχό του. «Για να επιτύχουμε κάτι τόσο σημαντικό, που καθυστερεί για χρόνια, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, χρειάζεται πολύ στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων», ανέφερε.
ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της περιοχής, αλλά και οι εργαζόμενοι, που κινδυνεύουν να μείνουν στον «αέρα».
«Μέσα σε ένα μήνα είναι αδύνατον να προλάβουν να νομοθετήσουν. Το πιθανότερο είναι να πάμε σε μία νέα παράταση, με εκ νέου χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο», τόνισε στον «Η.Α.» ο πρόεδρος του Φ.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας Πέτρος Τσουμάνης, ο οποίος δεν ήταν μεταξύ αυτών που συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και αναμένει τον ορισμό νέας συνάντησης εντός του μήνα, ώστε να πληροφορηθεί για το τι μέλλει γενέσθαι.
Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Μιχάλης Βάκας, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Φάμελλο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ο αγώνας δρόμου αφορά και την ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, εφόσον δε βρήκε κάτι ιδιαίτερα έτοιμο από τον προκάτοχό του.
«Ελπίζουμε οι αποφάσεις να ληφθούν εγκαίρως, για να μη φτάσουμε στο περσινό κατάντημα. Και μετά την προσωρινή λύση, πρέπει να μη χαθεί καθόλου χρόνος, ώστε να φτάσουμε σε μια οριστική λύση και να μην έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια», ανέφερε ο κ. Βάκας, ο οποίος τόνισε πως η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, δείχνει μια θετική διάθεση, που ωστόσο δεν αρκεί για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου