Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Σήκωσε αντάρτικο το CSU κατά της Μέρκελ μετά το μακελειό στο Βερολίνο





Η σπουδή του Χορστ Ζεεχόφερ να συνδέσει τόσο γρήγορα την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο με την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό δείχνει πόσο σοβαρό είναι το ρήγμα μεταξύ των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης -παρά τις όποιες εντυπώσεις είχαν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες για γεφύρωση του χάσματος.


«Το χρωστάμε στα θύματα, τους πληγέντες κι ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας να ξανασκεφτούμε και να αξιολογήσουμε απ’ την αρχή ολόκληρη την πολιτική μας στο προσφυγικό και στα θέματα της ασφάλειας», δήλωσε ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών λίγες ώρες μετά το μακελειό σε μια χρονική στιγμή που οι αρχές νόμιζαν ότι ο δράστης ήταν ένας Πακιστανός που έφθασε στη Γερμανία μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού.
Ο Ζεεχόφερ αντίδρασε σκληρά και βίαια -και κατά της Μέρκελ- για να διατηρήσει την αξιοπιστία του στους δικούς του, λένε πηγές των Χριστιανοκοινωνιστών, αλλά και για να ορθώσει αναχώματα σε πιθανές διαρροές προς τους ακροδεξιούς λαϊκιστές της ΑfD.
Στο μυαλό του δεν έχει μόνον τη νίκη στις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου, αλλά και την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία το 2018.
Και για να δείξει πόσο διαφωνεί με τη Μέρκελ απείλησε να τορπιλίσει την προγραμματισμένη για το Φεβερουάριο συνάντηση των ηγετικών στελεχών της CDU και της CSU στο Μόναχο.
Στο περιβάλλον της Μέρκελ δηλώνουν γι’ άλλη μια φορά εκνευρισμένοι με τη συμπεριφορά του Βαυαρού. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε να αναφέρει το όνομα του Ζεεχόφερ όταν ρωτήθηκε πολλάκις για τις τοποθετήσεις του τελευταίου και αρκέστηκε να πει ότι εκείνο που προέχει τώρα είναι ο εντοπισμός του δράστη.
Κι ο δράστης, όπως φαίνεται, δεν είναι πρόσφυγας που πήγε μέσω της βαλκανικής οδού στη Γερμανία, αλλά ένας γνωστός στις αρχές παράτυπος μετανάστης απ’ την Τυνησία που πήγε στη χώρα μέσω Ιταλίας το καλοκαίρι του 2015.
«Και σε τι βοηθάει αυτό την καγκελάριο;» θα αναρωτηθεί κανείς. Σε τίποτε, αφού το καζάνι της οργής για την πολιτική της Μέρκελ βράζει στους Χριστιανοκοινωνιστές, που ζητούν διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών της Βαυαρίας μεταξύ άλλων πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, να ελέγχεται δηλαδή πρώτη η ταυτότητα των ανθρώπων προτού τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.


Αλλά και στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών εντείνεται κάτω απ’ την επιφάνεια η ανησυχία για την έκβαση των εκλογών. Κάποιοι θεωρούν ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο είναι ένα σημείο καμπής που σηματοδοτεί την έναρξη της «μετά -Μέρκελ εποχής».
Η πιθανότητα μιας ήττας στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου δεν θεωρείται πλέον τόσο απόμακρη. Κι ακόμη κι αν πρόκειται για βεβιασμένες αντιδράσεις, δείχνουν όμως σε κάποιο βαθμό την απογοήτευση που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα.
Πολλοί φοβούνται ότι το μακελειό θα ρίξει πολύ βαριά σκιά στις εκλογές, δίνοντας την ευκαιρία στο ξενοφοβικό AfD να επωφεληθεί τα μέγιστα.
Και τι μπορεί να κάνει η καγκελάριος;
Για τον Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, απ’ τα επιφανή στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών που ασκούν εδώ και καιρό κριτική στην Μέρκελ, μία είναι η λύση, όπως δήλωσε στο Spiegel: «Όσο γρηγορότερα καταφέρουμε να λύσουμε προφανή προβλήματα στην πολιτική μας στο προσφυγικό τόσο ταχύτερα θα αποφύγουμε έντονες αντιπαραθέσεις στην πορεία προς τις εκλογές.» Κι αυτό ισχύει, λέει ο Μπόσμπαχ, τόσο για τον γρήγορο επαναπατρισμό όσων απορρίπτονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου, όσο και για την παραμονή προσώπων «με εντελώς ασαφή ταυτότητα και ιθαγένεια.»
Αν ενδώσει η Μέρκελ προς μια τέτοια κατεύθυνση με αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την εσωτερική ασφάλεια, τότε οι φωνές διαμαρτυρίας θα σιγήσουν, εκτιμά το έγκυρο γερμανικό περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου