Εκτεταμένους αλλά και στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους σε περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους προγραμματίζει για το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής.
Το εύρος των ελεγχόμενων καλύπτει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και όλα τα ύψη του τζίρου, με όλους τους φορολογούμενους να είναι υποψήφιοι προς έλεγχο είτε δηλώνουν μικρά, μεσαία ή υψηλά εισοδήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζονται εκατοντάδες έλεγχοι από το Κέντρο Ελέγχουν Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) την ΔΟΥ Ανωνύμων εταιρειών (ΦΑΕ), τις κατά τόπους ΔΟΥ.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 70.000 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι, σε καταστήματα και άλλες δραστηριότητες για τον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων. Ακόμη:
Θα ελεγχθούν οι τραπεζικές καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, φορολογουμένων με «ύποπτη» δραστηριότητα και με δυσαρμονία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων ή τόκους.
Θα πραγματοποιούν χιλιάδες έλεγχοι που έχουν ζητηθεί από τις εισαγγελικές αρχές.
Θα ελεγχθούν τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων και γενικά η τήρηση της νομοθεσίας στη φορολογία κεφαλαίου.
Θα πραγματοποιηθούν περίπου 1.000 έλεγχοι σε ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω των πλατφορμών του διαμοιρασμού (π.χ. Airbnb) με βάση στοιχεία που αντλούνται από διαδικτυακές πλατφόρμες.
Θα πραγματοποιηθούν πάνω από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών.
Θα πραγματοποιηθούν επιτόπιοι έλεγχοι από την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων.
Θα ελεγχθούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες.
Θα ελεγχθούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων.
Κορυφαία προτεραιότητα ο ΦΠΑ
Ταυτόχρονα όπως έχει αποκαλύψει το Σin, κορυφαία προτεραιότητα για το 2019, θα είναι η απόδοση του ΦΠΑ, καθώς διαπιστώνονται τεράστιες απώλειες, σε σχέση με τον καταγραφόμενο τζίρο στην οικονομία.
Πρόκειται για το αποκαλούμενο «έλλειμμα στον ΦΠΑ» ή «VAT GAP», το οποίο φέρει την Ελλάδα στην δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σε αναλογικές απώλειες.
Το έλλειμμα στον ΦΠΑ υπολογίζεται επί της αξίας των συναλλαγών και του χρήματος που διακινείται και του ΦΠΑ που αναλογεί και εκείνου που βεβαιώνεται και εισπράττεται.
Στην Ελλάδα, όλα τα χρόνια κινείται σε υψηλά επίπεδα η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ και συγκεκριμένα το 2012 χάθηκαν 5,8 δις. ευρώ, το 2013 αυξήθηκε σε 6,2 δισ. ευρώ, το 2014 οι απώλειες μειώθηκαν σε 4,6 δισ. ευρώ, το 2015 σε 5,4 δισ. ευρώ, και το 2016 σε 5,8 δισ. ευρώ. Συνολικά στην πενταετία 2012-2106 σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν εκτιμάται ότι έχουν χαθεί 27,8 δις ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου