Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Βήματα ανάπτυξης με τον πολίτη στο επίκεντρο





Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης του ΠΠΓΝΙ – Επόμενος στόχος η 


λειτουργία Βιοτράπεζας – Μόνιμη προτεραιότητα η καλύτερη παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς και συνοδούς.

Μόνιμη προτεραιότητα αποτελεί για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας τόσο προς τους ασθενείς, όσο και προς τους συνοδούς, ένας στόχος που φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί, σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τους χιλιάδες ασθενείς που επισκέπτονται σε ετήσια βάση το μεγαλύτερο νοσηλευτικό Ίδρυμα της Βορειοδυτικής Ελλάδας, το οποίο εξυπηρετεί και έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών από τα Ιόνια Νησιά, αλλά και από την γειτονική Αλβανία.
Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για το 2018, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Βασίλης Τσίκαρης, αποδεικνύουν άλλωστε την αλήθεια.
Σχεδόν 400.000 ασθενείς επισκέφθηκαν το νοσοκομείο τη χρονιά που πέρασε (399.661 για την ακρίβεια), όταν ο αντίστοιχος αριθμός των ασθενών το 2017 ήταν 353.915 και πριν από 5 χρόνια, το 2014, ήταν 269.993. Αυτό συνεπάγεται μια αύξηση των ασθενών της τάξης του 12,93% το 2018, σε σχέση με το 2017 και αύξηση της τάξης του 34,57% την τελευταία πενταετία.
Ο διοικητής του ΠΠΓΝΙ, σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε πως για την αναβάθμιση του Ιδρύματος, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα επέκτασης και απόκτησης και ανανέωσης εξοπλισμού που ξεπερνούν τα 17 εκ. ευρώ, ενώ αναμένεται να αποκτηθούν σύγχρονα μηχανήματα και στους τομείς της νευροχειρουργικής και του αιμοδυναμικού ενώ προχωρούν και ωριμάζουν μελέτες που έχουν να κάνουν με αναβαθμίσεις χώρων αλλά και συνολικά με επεμβάσεις, όπως στο ΤΕΠ για παράδειγμα, που είναι απαραίτητες και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.
Παράλληλα, ο κ. Τσίκαρης ευχαρίστησε τους ανθρώπους των Τεχνικών Υπηρεσιών καθώς ο φόρτος εργασίας τους είναι μεγάλος και χρειάζεται να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να «τρέξουν» μελέτες και παρεμβάσεις.
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ΠΓΝΙ ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά είναι λειτουργικά έξοδα. Εξ αυτών η φαρμακευτική δαπάνη το 2018 ξεπέρασε τα 22 εκ. ευρώ και μεγάλο μέρος αυτής δαπανάται για σύγχρονα ογκολογικά και αιματολογικά φάρμακα. Δαπάνη που ήταν αυξημένη κατά 2,2 εκ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Εξίσου σημαντική είναι και η είδηση που αφορά του τοκετούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυξήθηκαν οι γυναίκες που γέννησαν τα παιδιά τους με φυσιολογικό τοκετό ένεκα εκείνων που έκαναν καισαρική τομή. Ο κ. Τσίκαρης εμφανίστηκε ικανοποιημένος με αυτή την εξέλιξη που καταγράφεται και στα επίσημα στοιχεία.
Η Βιοτράπεζα
Εν τω μεταξύ, επόμενος στόχος για τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, είναι η λειτουργία Βιοτράπεζας.
Η διοίκηση εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα τρέχει τις διαδικασίες για να μπορέσει να συστήσει και να λειτουργήσει μια Βιοτράπεζα που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για πολλές κλινικές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Στόχος όπως ανέφερε μεταξύ άλλων είναι η Βιοτράπεζα να συγκεντρώσει βιολογικά δείγματα.
Οι Βιοτράπεζες, γνωστές και ως κέντρα βιολογικών πόρων, συλλέγουν, αποθηκεύουν και επεξεργάζονται ανθρώπινα βιολογικά δείγματα διατηρώντας ταυτόχρονα και τα κλινικά δεδομένα που συνοδεύουν τα εν λόγω δείγματα.
Η ίδρυση και η διατήρηση είτε μικρών συλλογών σε εργαστήρια και νοσοκομεία είτε μεγάλης κλίμακας κέντρων αποθήκευσης είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί υψηλό επίπεδο γνώσεων και επιδεξιοτήτων.
Η λειτουργία των Βιοτραπεζών μεταξύ άλλων απαιτεί προσοχή στην υλοποίηση τεχνικών συντήρησης και στη κατάλληλη διασφάλιση ποιότητας, ώστε να εξασφαλιστεί πως οι κυτταρικές καλλιέργειες, οι ιστοί ή τα άλλα βιολογικά υλικά που θα ανακτηθούν θα δουλέψουν με τον ίδιο τρόπο όπως τα δείγματα που απομονώθηκαν αρχικά, όπως επισημαίνεται από επιστήμονες που ασχολούνται με το πεδίο αυτό.
Τα εκάστοτε Βιοϊατρικά δείγματα είθισται να συνοδεύονται από στοιχεία σχετικά με το ιστορικό των δοτών και είναι απαραίτητα στις σύγχρονες ερευνητικές προσπάθειες, για ακαδημαϊκές μελέτες όσο και για μελέτες που ενδιαφέρουν ιδιωτικούς φορείς,
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιχειρείται ο συντονισμός των υπαρχουσών βιοτραπεζών ποικίλων δειγμάτων με στόχο τη μείωση των περιττών προσπαθειών, την ευκολία επίτευξης στατιστικά σημαντικών συμπερασμάτων και γενικότερα την ιατρική έρευνα.
Επαναλειτουργεί η πισίνα
Τέλος, από την ερχόμενη Δευτέρα, το Φυσιοθεραπευτήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα επαναλειτουργήσει, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων παρεμβάσεων.
Η πισίνα διαστάσεων 7,5 επί 14 m, η μοναδική εν λειτουργία τέτοιου μεγέθους πισίνα σε Δημόσιο Νοσοκομείο στη χώρα.
Η αναβάθμιση των Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (κυκλοφορητές, φίλτρα ενεργού άνθρακα, σύστημα αυτόματης χλωρίωσης) και η τοποθέτηση τελευταίας τεχνολογίας οζονιστήρα, διασφαλίζει υψηλής ποιότητας νερό, που υπόκειται σε τακτικό έλεγχο και του οποίου η θερμοκρασία διατηρείται σταθερά στους 33~34 βαθμούς Κελσίου.
Οι υπηρεσίες Υδροκινησιοθεραπείας που, στη φάση αυτή, μπορούν να παρασχεθούν, αφορούν σε αυτοάνοσα ρευματολογικά νοσήματα, οστεοαρθρίτιδες και μετατραυματικά περιστατικά.





anex.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου