Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Ως Εδώ… !





Ο πολιτικός χρόνος που θα κυλήσει από την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου έως και την επόμενη Παρασκευή 18 του μηνός θα είναι εξαιρετικά πυκνός και θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό.



Αφετηρία των ραγδαίων εξελίξεων είναι βεβαίως το ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου στο Μαξίμου, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου και αμέσως μετά την αναχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την Αθήνα.
Το ραντεβού αυτό οδηγεί σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα πληροφορίες σε πολιτικό διαζύγιο των δύο κυβερνητικών εταίρων.


Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Υπουργού Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος αναμένεται να προσδιορίσει την εφεξής πορεία του έναντι της κυβέρνησης αφενός και τις προθέσεις του όσον αφορά την προεκλογική τακτική του αφετέρου. Όλα δείχνουν πώς ο σημερινός Υπουργός Άμυνας θα εξηγήσει πώς σέβεται την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει η παράταξή του και ο ίδιος ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου αποχωρεί από την κυβέρνηση και αποσύρει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ αίροντας ταυτόχρονα τη στήριξη του στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Καμμένος φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει από τους βουλευτές του να τηρήσουν αυστηρά την κομματική πειθαρχία στη Βουλή ως προς την επερχόμενη ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών . Κατά τους συνεργάτες του Πάνου Καμμένου σε αντίθετη περίπτωση ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θα αναγκαστεί να αποπέμψει από τις τάξεις του κόμματός του όποιο βουλευτή δεν ακολουθήσει την κομματική πειθαρχία.

Κατόπιν όλων τούτων ο πρωθυπουργός αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής να ανακοινώσει πώς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.

Τη Δευτέρα το πρωί θα αρχίσει η προβλεπόμενη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης η οποία θα διαρκέσει επί τριήμερο. Την Τετάρτη το βράδυ θα διεξαχθεί και η κρίσιμη ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός θεωρούν πώς έχουν διασφαλίσει πλειοψηφία 151 βουλευτών στη Βουλή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο αριθμός αυτός των 151 είναι εφικτός αν προστεθούν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι εξής 6, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Κώστας Ζουράρης, Βασίλης Κόκκαλης (όλοι από τους ΑΝΕΛ) καθώς και ο Σπύρος Δανέλης από το Ποτάμι και η Κατερίνα Παπακώστα. Επισημαίνεται πώς τη θετική ψήφο του βουλευτή και υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη ακολουθεί ένα ερωτηματικό αφού έως και αργά το βράδυ της Πέμπτης η πρόθεση του δεν είχε απολύτως ξεκαθαριστεί. Πάντως το Μαξίμου τον συμπεριλαμβάνει στην «Ομάδα των 6».

Αν και εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τότε την επόμενη Πέμπτη ή την Παρασκευή αναμένεται να προχωρήσει σε Ανασχηματισμό. Η νέα κυβέρνηση ,σύμφωνα με το θεωρητικό χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ορκιστεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας κατορθώσει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

Πως θα κινηθεί ο Πάνος Καμμένος

Ο μέχρι σήμερα Υπουργός Άμυνας λαμβάνοντας ξεκάθαρες αποστάσεις από την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα στοχεύει να κερδίσει ένα σημαντικό ποσοστό από όλους εκείνους του ψηφοφόρους ιδιαίτερα της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κρήτης οι οποίοι έχουν ξεκάθαρα εκφράσει την αντίθεση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο 
Πάνος Καμμένος συναρτά την τακτική του από το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται από μία απλή εξέταση των αποτελεσμάτων του συνόλου των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Όλες αυτές οι μετρήσεις καταλήγουν πώς ένα περίπου 70% της ελληνικής κοινωνίας τάσσεται κατά της Συμφωνίας Των Πρεσπών και της χρήσης από την ΠΓΔΜ του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία». Κατά τους σχεδιασμούς του Πάνου Καμμένου το ποσοστό αυτό είναι απολύτως συμπαγές στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Αυτές οι περιοχές αποτελούν και την προεκλογική προτεραιότητα του. Στη δεξαμενή αυτή των ψηφοφόρων ωστόσο στοχεύουν τόσο οι μικροί σχηματισμοί της Υπερδεξιάς που έχουν συγκροτηθεί όσο και η ίδια η Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι ο λόγος που ο Πάνος Καμμένος αναμένεται από την πρώτη στιγμή που θα εξέλθει του Μεγάρου Μαξίμου μετά το πολιτικό διαζύγιο , θα προκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί ξεκάθαρα έναντι του «Μακεδονικού». Η επιμονή του Πάνου Καμμένου σε αυτή την λεπτομέρεια συνδυάζεται και με τις πληροφορίες περί κινητοποίησης παραγόντων του καραμανλικού κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα που προπαγανδίζουν τα θετικά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο Πάνος Καμμένος θεωρεί πώς διαθέτει επαρκή χώρο ελιγμών προκειμένου να κτίσει από την αρχή την επιρροή των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων»

Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του Αλέξη Τσίπρα



Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr και ανεξάρτητα από όσα έχουν επισήμως ή ανεπισήμως ειπωθεί ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να προσφύγει στις κάλπες στα τέλη Μαΐου του 2019. Ωστόσο υφίσταται μία κομβική παράμετρος η οποία είναι δυνατόν να ανατρέψει αυτόν τον σχεδιασμό. Η παράμετρος αυτή ακούει στο όνομα NOVARTIS. Αν εντός των επομένων εβδομάδων οι δικαστικές αρχές ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση ( ακούγονται τα ονόματα των Φρουζή και Μανιαδάκη) τότε στο Μαξίμου θεωρούν πώς πολύ γρήγορα η Εισαγγελία Διαφθοράς θα καταλήξει να ασκήσει διώξεις και κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Τα πρόσωπα αυτά ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Σε μία τέτοια περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε αν του το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες να επιμηκύνει την προεκλογική περίοδο έως και τον Οκτώβριο του 2019 οπότε και λήγει συνταγματικά η θητεία της κυβέρνησής του.

Αυτός ο επιπρόσθετος σχεδιασμός περιλαμβάνει και δύο ακόμη παραμέτρους. Τη δικαστική εξέλιξη των υποθέσεων που αφορούν και εμπλέκουν τον εφοπλιστή και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη, υπόθεση NOOR1 που εκδικάζεται σε 2ο βαθμό, η άσκηση δίωξης κατά του εφοπλιστή για την εμπλοκή του στην αγορά, διακίνηση και εμπορία των 2 τόνων ηρωίνης, την εκκρεμότητα με τους στημένους αγώνες στο ποδόσφαιρο. Συνάμα εκκρεμούν και οσονούπω ασκούνται διώξεις για την αρπαγή του δημοσιογράφου Πάρη Κουρτζίδη από φερόμενους μπράβους που εργάζονται για τον Βαγγέλη Μαρινάκη καθώς και η πολύ σοβαρή υπόθεση του ξυλοδαρμού του διαιτητή Θανάση Τζήλου στην οποία εμπλέκονται ανώτεροι ποδοσφαιρικοί παράγοντες γνωστής ΠΑΕ. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο εν δυνάμει υπονομεύει εκ των πραγμάτων τα προεκλογικά σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέτει τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συμμάχους του, σε μία κατάσταση πολιτικής ομηρίας.

Περί ανασχηματισμού

Η 
ηγετική ομάδα του Μαξίμου έχει προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες σε πλήρη σχεδιασμό αυτού του κυβερνητικού ανασχηματισμού αφού με αυτό το σχήμα θα πορευθεί ο πρωθυπουργός προς τις εκλογές. Αναμένεται να επιχειρηθεί στρατηγικό άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά το οποίο θα οριοθετεί και την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να επεκτείνει την πολιτική επιρροή του στον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Έχουν ήδη κατατεθεί ονόματα με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και δεξιότητες τα οποία έχουν τεθεί υπ όψη του πρωθυπουργού.

Οι παραπάνω κύκλοι επιμένουν πώς ήδη έχει αποφασιστεί ποιος θα διαδεχθεί τον Πάνο Καμμένο στο ΥΠΕΘΑ. Όσον αφορά τον νέο ΥΠΕΞ τα πράγματα περιπλέκονται λόγω του εκφρασμένου ενδιαφέροντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου να μετακινηθεί. Σε μία τέτοια περίπτωση η «καραμπόλα» αναμένεται να είναι θεαματική.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου