Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ο συμβιβασμός τραπεζών – κυβέρνησης για τον «νέο νόμο Κατσέλη» δεν θα ενθουσιάσει – Οι θεσμοί ζητούν ενημέρωση από J P Morgan για το APS




Ο συμβιβασμός που θα επέλθει καθώς οι δανειστές δεν μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση όσο την εποχή του μνημονίου, δεν θα ενθουσιάσει τις τράπεζες, ούτε την αγορά.


Διάσταση απόψεων και αποκλίσεις διαπιστώθηκαν μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης στα φλέγοντα ζητήματα των κόκκινων δανείων.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου το μεσημέρι μεταξύ των CEO των τραπεζών, της κυβέρνησης και των θεσμών βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα.
1)Υπάρχει διάσταση απόψεων για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να εισηγείται 200 χιλιάδες, οι θεσμοί και οι τράπεζες να ζητούν 80 χιλιάδες και με πιθανότερο σενάριο συμβιβασμού τα 120 χιλιάδες ευρώ.
2)Για το APS (Asset Protection Sheme) ή ιταλικό μοντέλο όπου θα τιτλοποιηθούν 15 με 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια με έκδοση τραπεζικών ομολόγων που θα φέρουν εγγύηση δημοσίου, οι θεσμοί θα ζητήσουν ενημέρωση από την J P Morgan που έχει συντάξει την πρόταση.
Η πρόταση της ΤτΕ με μεταφορά σε SPV έως 40 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων και 7,1 δισεκ. DTCs αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης έχει απορριφθεί.
Όμως και η λύση APS που θα υιοθετηθεί προσκρούει σε εμπόδια με βασικότερο το κόστος της προμήθειας που θα πληρώνουν οι τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις.
Εάν είναι με βάση τα CDS 3 ή 5 χρόνια το κόστος φθάνει έως 4,18% το οποίο θεωρείται μη βιώσιμο οι τράπεζες ζητάνε κάτω από 2%.
3)Υπάρχει συμφωνία να καταργηθεί ο νόμος Κατσέλη και να αντικατασταθεί από ένα εξολοκλήρου νέο νόμο με επίκεντρο το άρθρο 9 για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων τόσο για το ύψος του κουρέματος όσο και για τον τρόπο.
Το κούρεμα συνδέεται με το αρχικό δάνειο μείον την υφιστάμενη αξία του ακινήτου και αυτό αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών.
Η κυβέρνηση ζητάει να ενταχθούν στο νέο νόμο και όσοι έχουν απορριφθεί από τα δικαστήρια αλλά οι τράπεζες αρνούνται καθώς θεωρούν ότι όσοι απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια το αιτιολογικό ήταν ο δόλος.

Συμπέρασμα

Οι θεσμοί είναι πιο κοντά στις τράπεζες και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν συμφωνήσει το νέο πλαίσιο να συμφωνηθεί πριν την ολοκλήρωση του νόμου Κατσέλη έως τέλη Φεβρουαρίου 2019.
Όμως ο συμβιβασμός που θα επέλθει καθώς οι δανειστές δεν μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση όσο την εποχή του μνημονίου, δεν θα ενθουσιάσει τις τράπεζες, ούτε την αγορά.
Βέβαια σιωπηρά π.χ. οι τράπεζες θα μπορούσαν μονομερώς να κατεβάσουν τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.



bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου