Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Ερωτήματα με 100 αλβανικά διαβατήρια που χάθηκαν στην Ελλάδα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη εκδοχή της μυστηριώδους εξαφάνισης 100 αλβανικών διαβατηρίων στις 13 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι το διπλωματικό αυτοκίνητο που μετέφερε τα διαβατήρια από τα Γιάννινα στην αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα δέχθηκε επίθεση στην ελληνική πρωτεύουσα. 


Τα διαβατήρια εξαφανίστηκαν από άτομα που, σύμφωνα με το υπουργείο, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο.

Αλλά πώς συνέβη αυτό;

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η πρεσβεία μας στην Αθήνα είχε εξουσιοδοτήσει ένα υπάλληλο της εταιρείας λεωφορείων «Top Lines» να υποβάλλει αίτηση για 100 διαβατήρια της εταιρείας ALEAT των Τιράνων και στη συνέχεια να τα μεταφέρει στην Ελλάδα.

Τα διαβατήρια φορτώθηκαν σε λεωφορείο προκειμένου να μεταφερθούν στη γειτονική χώρα, αλλά όχι σύμφωνα με την τακτική μεταφοράς διπλωματικών αποστολών.

Στην Κακαβιά κατά τη διάρκεια έρευνας, οι ελληνικές αρχές ανίχνευσαν τα διαβατήρια εμποδίζοντας τη μεταφοράς, με παρέμβαση όμως του αλβανικού προξενείου στα Ιωάννινα λύθηκε το θέμα.

Τα διαβατήρια παραδόθηκαν στους διπλωματικούς εκπροσώπους του Γενικού Προξενείου της Αλβανίας στα Ιωάννινα, οι οποίοι θα παρέδωσαν σε οδηγό με συνοδεία να τα μεταφέρουν οδικώς στην αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σε μια στάση του αυτοκινήτου στην περιοχή του Θησείου έγινε διάρρηξη σε αυτό, μεταξύ των ωρών 22:50 και 00:10 και διαπιστώθηκε ότι εκλάπησαν τα διαβατήρια.

Ενώ έχουν ξεκινήσει έρευνες για το θέμα, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι τα διαβατήρια που εκλάπησαν έχουν κηρυχθεί άκυρα, προσθέτοντας ότι γίνονται όλες οι εργασίες για την αντικατάστασή τους.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Γιατί ακολουθήθηκε αυτή η πρακτική της αίτησης και της έκδοσης των διαβατηρίων; Γιατί το διπλωματικό αυτοκίνητο έμεινε σε μια γειτονικά της ελληνικής πρωτεύουσας μεσάνυχτα, πάνω από μία ώρα και έγινε στόχος επίθεσης; Που ήταν ο πρόξενος που μετέφερε τα διαβατήρια στην Αθήνα; Γιατί το γεγονός δημοσιοποιήθηκε 9 ημέρες μετά;, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

shqiptarja.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου