Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Έξι θέσεις κάτω η Ελλάδα στην κατάταξη των υγιών χωρών


Στην 26η θέση κατατάσσεται η Ελλάδα στον αναθεωρημένο κατάλογο του Bloomberg με τις χώρες που έχουν τον πιο υγιή πληθυσμό. Η χώρα μας έχασε έξι θέσεις σε σχέση με το 2017, πολύ μακριά 



από την Ισπανία και την Ιταλία που καταλαμβάνουν την πρώτη και δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης.
Ο κατάλογος του Bloomberg λαμβάνει υπόψιν το προσδόκιμο ζωής, το σύστημα υγείας και τις διατροφικές συνήθειες, καθώς και παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και η δυνατότητα χρήσης αποχετευτικών συστημάτων.

Τρίτη στην κατάταξη βρίσκεται η Ισλανδία, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν η Ιαπωνία και η Ελβετία. Σχετικά με τις δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, εμφανίζουν διαφορετική πορεία, καθώς η Γερμανία έχασε επτά θέσεις και βρέθηκε στην 23η θέση της κατάταξης, η Γαλλία κέρδισε δύο και ανέβηκε στη 12η θέση.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 35η θέση, μία θέση κάτω σε σχέση με την κατάταξη του 2017, ενώ η Κίνα κέρδισε μεν τρεις θέσεις αλλά βρίσκεται αρκετά χαμηλά, στην 52η θέση μεταξύ των 56 χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Μάλιστα, ουραγός είναι η Βόρεια Μακεδονία με επίδοση 60,21 βαθμούς.

Η Ισπανία αναμένεται να εμφανίζει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως το 2040, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας πως σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα Υγείας, η πρωτοβάθμια φροντίδα στην Ισπανία παρέχεται από δημόσιους φορείς, ενώ την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μείωση στη χώρα όσον αφορά στις καρδειοαγγειακές παθήσεις και τους θανάτους από καρκίνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου