Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

ΗΠΑ - ΕΕ συμφώνησαν στο διαχωρισμό του Κοσόβου- ‘Frankfurter Rundshaw’

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδεχθεί το κείμενο της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο αναφέρεται στο διαχωρισμό του 
Κοσσυφοπεδίου και την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρουνσάου».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το έγγραφο με τίτλο ‘Συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων» έχει 17 σημεία και πρέπει να υπογραφεί από τους ανώτερους εκπροσώπους της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στις 12 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον και θα τεθεί σε ισχύ έξι μήνες αργότερα.

Η «Φρανκφούρτερ Ρουνσάου» αναφέρει ότι η συμφωνία προβλέπει την χάραξη των νέων συνόρων μεταξύ των Αλβανών και των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο το οποίο θα ενσωματωθεί στη Σερβία και στο Κόσοβο θα ενσωματωθεί μέρος της Σερβίας που κατοικείται από Αλβανούς (Κοιλάδα του Πρέσεβο).
Σύμφωνα με την εφημερίδα, Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα θα λάβει ‘ειδικό καθεστώς’ ενώ η Γκάζιβόντα και Τρέπτσα (υδροηλεκτρικοί σταθμοί) «θα ιδιωτικοποιηθούν για 99 χρόνια και θα τεθούν υπό τη διοίκηση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο Διάδρομος 10 (εθνική οδός) στη νότια Σερβία θα πρέπει να τεθεί υπό διεθνή προστασία.
Η «Φρανκφούρτερ Ρουνσάου» επισημαίνει ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα εκτίθενται σε αυξανόμενη πίεση για να αποδεχθούν μια τέτοια συμφωνία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιδέα της αλλαγής των εθνικών συνόρων από τον Αύγουστο του περασμένου έτους υποστηρίχθηκε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιόχανες Χαν και την Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ τώρα έρχεται η σειρά της υποστήριξης από τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από την θέση που είχε για το ζήτημα αυτό.

Pressing tv.mk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου