Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Αραβαντινός για τις φυλακές: Έχουμε σουίτες τις οποίες πουλάει ο ένας κρατούμενος στον άλλον φεύγοντας




Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ελληνικές φυλακές μίλησε στον Realfm 97,8 και στον Μάνο Νιφλή, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Αντώνης Αραβαντινός.



Για την παραβατική συμπεριφορά και εγκληματικότητα που επικρατεί ο κ. Αραβαντινός τόνισε ότι «δεν πέφτω από τα σύννεφα, όσοι θέλουν να κλείνουν τα μάτια λένε κάθε φορά ό,τι έπεσαν από τα
σύννεφα. Πρέπει να προσδιορίσουμε τα γενεσιουργά αίτια. Η έλλειψη της εφαρμογής των νόμων και η ελλιπής πολιτική, οι βρώμικοι φύλακες και η διάχυση της παραβατικής και εγκληματικής συμπεριφοράς στα κατώτερα υποστρώματα του λούμπεν... εκεί που εστίαζες σε 100 ανθρώπους ότι μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, βλέπεις απίθανα πράγματα, από το πουθενά να βγαίνουν ντεμέκ μάγκες, τιμητές, ταξικοί αγωνιστές. Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε ταξικούς αγωνιστές όλους αυτούς που με βία παίρνουν χρήματα ή ανακυκλώνουν το χρήμα».
«Έχω πάει μάρτυρας κατηγορίας σε 23 περιπτώσεις συνυπηρετούντων και έχω ψηφίσει 30 απολύσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Φωτίζοντας πιο πολύ τους 5, 10 βρώμικους, αφήνουμε και μας ξεφεύγουν και άλλες αιτίες που έχουν καταντήσει έτσι οι φυλακές.
Για τον βρώμικο φύλακα δεν φταίει η πολιτική ηγεσία ή οι διωκτικές αρχές; Αρνηθήκαμε να καταγγείλουμε τους βρώμικους; Δεν μπορούμε όμως να τους πιάσουμε εμείς. Υπάρχουν επίορκοι υπάλληλοι φυλακών. Η απειθαρχία, η διόγκωση παραβατικής συμπεριφοράς των κρατουμένων, έχει δημιουργήσει μία τρομοκρατία στους υπαλλήλους που ακόμη και οι εύορκοι, δια παραλήψεως και φοβούνται», πρόσθεσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι «οι κρατούμενοι, αυτοί που ελέγχουν τις φυλακές έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο για να παραοικονομούν. Αν κάνουμε στάση και γίνει φασαρία, θα σφίξουν τα πράγματα και θα χάσουμε τα οφέλη μας, θα χάσουμε το εμπόριο ναρκωτικών, το εμπόριο των τηλεκαρτών, το εμπόριο των κελιών. Σήμερα, έχουμε σουίτες τις οποίες πουλάει ο ένας στον άλλον φεύγοντας. Υπάρχει αδυναμία συντήρησης των φυλακών από τον κρατικό προϋπολογισμό και ο κρατούμενος το βάφει μόνος του, φέρνει πλακάκια. Οι κρατούμενοι, αφού πήραν τον έλεγχο των φυλακών, υποστηρίζουν τα μεροκάματά τους. Τέτοια φαινόμενα έχουμε όπου τα προβλήματα προσεγγίζονται με λάθος πολιτικές να λυθούν. Ένας υπάλληλος φτάνει να ελέγχει 400 κρατουμένους, ούτε ένας βοσκός δεν μπορεί να ελέγξει 400 πρόβατα και έχει 10 σκύλους».
«Όταν η ασφάλεια και η πειθαρχία είναι έννοιες που από ιδεοληψία κάποιων, που όταν τις ακούν σαν έννοιες βγάζουν σπυράκια, δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα. Ζητάμε διαχωρισμό κρατουμένων και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων», κατέληξε λέγοντας ο κ. Αραβαντινός.




fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου