Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ…




Συνέδριο Τουρκάλων γυναικών των Βαλκανίων στην Αδριανούπολη
Στις 16 Φεβρουαρίου ημέρα Τετάρτη, το Πανεπιστήμιο Θράκης και το παράρτημα KADEM του 



Tεκιρντάγκ, πραγματοποίησαν στο Bαλκανικό Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θράκης, το 1ο Συνέδριο Τουρκάλων Γυναικών των Βαλκανίων- Στα ίχνη της κληρονομιάς μας¨ που είχε ως 

στόχο την παρουσίαση προτάσεων για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκάλες που ζουν στα Βαλκάνια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Βουλής καθηγητής Μουσταφάς Σεντόπ. η πρόεδρος του KADEM Σαλιχά Οκούρ Γκλιουμρουκτσούογλου, παράλληλα με άλλα γνωστά ονόματα από το χώρο της πολιτικής του πανεπιστημίων και των ΜΚΟ από Τουρκία και Βαλκάνια.
Στο συνέδριο πήραν μέρος εκπρόσωποι από 9 βαλκανικές χώρες και την Τουρκία ενώ εκ μέρους της Πλατφόρμας Τουρκάλων Γυναικών Δυτικής Θράκης, μετείχαν η Περβίν Χαϊρουλλάχ και η εκπρόσωπος της Πλατφόρμας η Σεβίλ Σερίφογλου, ενώ η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Γκιουντέμ η Χούλια Εμίν, μετείχε ως ομιλήτρια.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, η πρόεδρος του κόμματος DEB Τσιντεμ Ασάφογλου, η σύζυγός του Δρ. Σαδικ Αχμετ και επίτιμη πρόεδρος του DEB Ισικ Σαδίκ Αχμετ και η δημοτική σύμβουλος του δήμου Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Στο συνέδριο αυτό μετείχαν από τη Δυτική Θράκη 70 γυναίκες ενώ στην παρακείμενη έκθεση που άνοιξε παρουσιάστηκαν είδη χειροτεχνίας και παραδοσιακές φορεσιές της δυτικής Θράκης.
Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βαλκανικό Συνεδριακό Κέντρο, άρχισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Ομιλίες επισήμων έκαναν η Ζεϊνέπ Σεντόπ-εκπρόσωπος του KADEM-Τεκίρνταγ, η Δρ. Νιλγκιούν Ταμπάκογλου από το πανεπιστήμιο Θράκης, η πρόεδρος του KADEM Σαλιχά Οκούρ Γκλιουμρουκτσούογλου, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θράκης Ερχάν Ταμπάκογλου και ο αντιπρόεδρος της βουλής Δρ. Μουσταφά Σεντόπ.
………………….
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Ερχάν Ταμπάκογλου ανέφερε πως ο οθωμανικός πολιτισμός ιδρύθηκε στην Αδριανούπολη. Ο Ταμπάκογλου ανέφερε πως η Αδριανούπολη αποτελεί το σπίτι του πατέρα για τα εγγόνια του Πορθητή και για αυτό το λόγο, όπως είπε θεωρεί πως είναι πολύ σημαντικό το ότι πραγματοποιείται στην Αδριανούπολη το συνέδριο αυτό.
………………
H Δρ. Νιλγκιούν Ταμπάκογλου-μέλος της οργανωτικής επιτροπής ανέφερε: Στην εκδήλωση μας θα συζητηθούν τα θέματα που υπάρχουν στην προστασία των εθνικών και πνευματικών μας αξιών, στη συντήρησή τους και στη μετάδοση του στις επόμενες γενεές όπως και προτάσεις επίλυσης, για αυτά τα θέματα αυτά ελπίζω ότι θα αποτελέσουμε τη φωνή των ομογενών γυναικών που ζούνε στα Βαλκάνια θα αναπτύξουμε προτάσεις επίλυσης των θεμάτων αυτών…..¨
……………….
Στην εναρκτήρια συνεδρία που είχε τίτλο ¨Τούρκοι στα Βαλκάνια-Στα ίχνη της Κληρονομιάς μας¨ ομιλίες έκαναν o αντιπρόεδρος της βουλής του Κοσσόβου και βουλευτής του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου Μουφεράχ Σινίκ, ο Σαλίχ Μουράτ-μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου των Σκοπίων, ο μουφτής Μαυροβουνίου Ριφάτ Φεϊζίτς και η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του συνεδρίου Περβίν Χαϊρουλλάχ.
Στην συνεδρία που είχε τίτλο ¨Δυσκολίες του να είσαι γυναίκα στα Βαλκάνια και η σημασία των συλλόγων¨, μετείχε ως ομιλήτρια η Σεβίλ Σερίφογλου-εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Τουρκάλων Γυναικών Δυτικής Θράκης και πρόεδρος του Τμήματος Γυναικών της ΤΕΞ και ενημέρωσε σχετικά με την Πλατφόρμα. Η Χουλιά Εμίν-πρόεδρος του Συλλόγου Τουρκάλων Γυναικών Ροδόπης, σύλλογος που δεν του δίνεται άδεια λειτουργίας, περιέγραψε την σχετική με τον σύλλογο νομική διαδικασία.
……………….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου