Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Το άνοιγμα της Rothschild & Co. στη γερμανική αγορά


Ο Αλεξάντρ ντε Ροτσίλντ (αριστερά), νέος επικεφαλής της Rothschild & Co. από το 2018. Δεξιά, ο Νταβίντ ντε Ροτσίλντ.

Η δυναστεία των Ρότσιλντ αυξάνει τις δραστηριότητές της στη Γερμανία με στόχο να τα βάλει με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές στην απαιτητική και ανταγωνιστική αγορά της προσφοράς υπηρεσιών σε πλούσιους ιδιώτες.



Το υποκατάστημα του Παρισίου της Rothschild & Co, που συμβουλεύει τα τελευταία χρόνια και την ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα του δημοσίου χρέους, προσέλαβε εννέα στελέχη για το γερμανικό τομέα διαχείρισης ιδιωτικού πλούτου, φτάνοντας συνολικά τους 40 εργαζομένους.
Η εταιρεία ευελπιστεί να αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών της και, όπως αναφέρει ο Ρέινχαρτ Κραφτ, που ηγείται της τράπεζας, βλέπει «μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης» στη χώρα.

Οι προσπάθειες της ιστορικής τράπεζας να προσελκύσει πλούσιους πελάτες, φέρνουν και ένταση του ανταγωνισμού με μεγάλους ομίλους, όπως η BNP Paribas και η HSBC Trinkaus & Burkhardt AG που επίσης επεκτείνονται στην τραπεζική αγορά της Γερμανίας.

Αυτό μπορεί να συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους στην αγορά, όμως ο Κραφτ θεωρεί πως η Rothschild με τη "βαριά" εταιρική επωνυμία της έχει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση των πιο πλούσιων ιδιωτών.

Η επέκταση της ισχυρότερης τραπεζικής δυναστείας του πλανήτη στον τομέα του wealth management δημιουργεί ένα δεύτερο πυλώνα δραστηριοτήτων, πέραν της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Γερμανία. Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε ως μια μικρή ιδιωτική τράπεζα, με τον Κραφτ να σημειώνει πως «τώρα προσπαθούμε να αυξήσουμε την ακτίνα δράσης μας στη Γερμανία αλλά και στην πόλη της Φρανκφούρτης».

Τον περασμένο χρόνο η Rothschild & Co πρόσθεσε στη γερμανική της βάση στην Φρανκφούρτη ένα ακόμη γραφείο για τους πλούσιους ιδιώτες στο Ντίσελντορφ, που στελεχώθηκε από έξι υπαλλήλους, οι οποίοι προήλθαν από την Deutsche Bank. Πλέον το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται η επιχείρηση στη Γερμανία έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια και σύμφωνα με τον Κραφτ τα υπό διαχείριση κεφάλαια ξεπερνούν τα 3,4 δισ. ευρώ.

Η οικογένεια Ρότσιλντ έχει εγκαταλείψει την Φρανκφούρτη για περισσότερα από 100 χρόνια και δεν επέστρεψε μέχρι το 1989, όταν η Rothschild & Co άνοιξε γραφεία στην πόλη και επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η εταιρεία βρέθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους συμβούλους των γερμανικών επιχειρήσεων την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία για συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων που δημοσίευσε το Bloomberg.

Η επιχείρηση προέρχεται από την τραπεζική δυναστεία που ξεκίνησε από τον Μέγιερ Αμσελ Ρότσιλντ στην Φρανκφούρτη, τον 18ο αιώνα. Από εκεί άρχισε η εξάπλωση του ονόματος της οικογένειας και της δύναμης τους, καθώς ο πατριάρχης της οικογένειας έστειλε τους γιούς του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να πραγματοποιήσουν συμφωνίες με κυβερνήσεις που είχαν άμεση ανάγκη για ρευστό.

Ασχολήθηκαν με την κατασκευή σιδηροδρόμων ενώ έχουν συνδεθεί με τη χρηματοδότηση πολέμων και επαναστάσεων. Στο ξεκίνημα του 20ου αιώνα το υποκατάστημα στην Φρανκφούρτη έπαψε την λειτουργία του, ενώ σήμερα η Rothschild & Co. απασχολεί 140 εργαζόμενους στη Γερμανία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου