Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Στις 19 Απριλίου η δίκη για το «Σχέδιο Πυθία»




Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα

Στο εδώλιο πρώην πράκτορας της CIA για το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή - Τι αναφέρει το πόρισμα...,


,Ξεκινά στις 19 Απριλίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Κώστα Καραμανλή, γνωστή και ως «σχέδιο Πυθία».


Σχεδόν 13 χρόνια από την αποκάλυψη της και ενώ η ανάκριση έχει ολοκληρωθεί παραπέμπονται σε δίκη αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων ο βασικός κατηγορούμενος πρώην Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA William Bazil. Ανάμεσα στα άτομα που πήραν κλήση να καταθέσουν ως μάρτυρες είναι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, ο πρώην υποδιοικητής Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κατασκοπείας Κωνσταντίνος Αγγελάκης.


Η υπόθεση “Πυθία” περιλαμβάνει δύο σκέλη, το πρώτο που έχει να κάνει με τις υποκλοπές και το δεύτερο που αφορά στην απόπειρα δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και την αποσταθεροποίηση της τότε κυβέρνησης καθώς όπως λένε οι πληροφορίες οι Αμερικανοί δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την προσέγγιση την οποία υποτίθεται ότι είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής με τον Πούτιν και τη Ρωσία.

Το πόρισμα Φούκα

Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και η υπόθεση «Πυθία» αφορούσε σε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή Μια ιστορία με απίστευτες αναφορές, που παραπέμπουν σε κατασκοπευτικού θρίλερ οι οποίες ήρθαν στο φως μέσα από πόρισμα του ανακριτή Δημήτρη Φούκα, ο οποίος ερεύνησε.


Από μια μαραθώνια ανακριτική έρευνα, που ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε 4 χρόνια μετά προκύπτει το ανακριτικό πόρισμα του Δ. Φούκα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (2004-2005) και του «σχεδίου Πυθία» για τις προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επί κυβερνήσεως Καραμανλή, από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005.

Όπως προκύπτει, ο William Bazil, Ελληνοαμερικανός πράκτορας με ρίζες από την Κάρπαθο, επιχείρησε να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου – για την οποία είχε προταθεί να απαλλαγεί – εμφανίζεται να ήταν εκείνη που είχε αγοράσει καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.

Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε -κατά τον ανακριτή- ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William Bazil εξαφανίστηκε από την Ελλάδα, επέστρεψε σύμφωνα με πληροφορίες ως υπεύθυνος του γραφείου της CIA στη Θεσσαλονίκη επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκε και έφυγε από τη χώρα. “Πηγές” που γνωρίζουν καλά την υπόθεση λένε ότι θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί.



fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου