Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

«Καλπάζει» ο πληθωρισμός στην Ευρώπη: Έφτασε στο 8,9% ξεπερνώντας αναλυτές και οικονομολόγους




Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη χτύπησε «κόκκινο», σημειώνοντας το ρεκόρ 8,9% για τον μήνα Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για 8.7%.

Η εκτίναξη των τιμών έρχεται καθώς οι επιπτώσεις από τη...ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζουν να πλήττουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η εντεινόμενη κρίση κόστους διαβίωσης σε ολόκληρη την ήπειρο, όπως φαίνεται σε μια πρώτη εκτίμηση, ήρθε καθώς η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.

Ξεπερνώντας τις προβλέψεις για αύξηση 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, το μπλοκ πέτυχε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%, με επικεφαλής τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι η πρόσφατη ανάκαμψη είναι πιθανό να «εξατμιστεί», καθώς οι υψηλότερες τιμές, οι μειωμένες ροές ρωσικού φυσικού αερίου και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας προκάλεσαν μια ήπια ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στον απόηχο της ήδη υπάρχουσας κρίσης που επηρεάζει τις ΗΠΑ.



Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, στις οποίες πιστώνεται ο μερικός έλεγχος του εγχώριου ενεργειακού κόστους, υπερηφανεύτηκαν για την υψηλότερη ανάπτυξη. Επωφελήθηκαν επίσης από την επιστροφή του τουρισμού και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων μετά τα lockdown λόγω πανδημίας.

Ο Azad Zangana, ανώτερος Ευρωπαίος οικονομολόγος της Schroders, είπε ότι η απογοήτευση στη Γερμανία ήταν κατανοητή, αν και «αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε από 0,2% σε 0,8%, με την υποαπόδοση σε σύγκριση με τα προηγούμενα στοιχεία. Κατά συνέπεια δεν είναι τόσο κακό όσο φαίνεται».

Ο Bert Colijn, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης στην ING, είπε ότι το ρεκόρ πληθωρισμού θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε μια άλλη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

«Η αύξηση των τιμών των τροφίμων συνεχίζει να κινείται υψηλότερα, ενώ η κρίση του φυσικού αερίου διατηρεί τον ενεργειακό πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Η προσφορά και όχι η ζήτηση παραμένει η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από τον αυξανόμενο πληθωρισμό», πρόσθεσε ο Colijn.

«Οι περαιτέρω διαταραχές του εφοδιασμού με φυσικό αέριο θέτουν σημαντικούς κινδύνους στο μέλλον», υπογράμμισε ο Hussain Mehdi, μακροοικονομικός και επενδυτικός στρατηγικός της HSBC Asset Management. «Αυτό θα κρατήσει την ΕΚΤ σε μια επιθετική τροχιά φέτος, ακόμη και ενόψει της πιθανής ύφεσης».

Πηγή: Guardian
Μαριάννα Κουτέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου