Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Κ.ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ FUNDS ΒΓΑΖΟΥΝ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΕ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ !!!




Πλειστηριασμούς εξαιτίας της στάσης τραπεζών και funds καταγγέλλει η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη , μιλώντας ουσιαστικά για υπονόμευση της εξωδικαστικής διαδικασίας για τους δανειολήπτες. Με νέα επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ζητεί “…να την λάβετε υπόψη σας και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο πάντα την ρύθμιση οφειλών από τους χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες..”.
Όπως περιγράφει η δικηγόρος που ειδικεύεται στο θέμα οι Τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απορρίπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων που υποβάλλονται ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρότι οι δανειολήπτες βρίσκονταν σε διαδικασία εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης, “οι Τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, κοινοποίησαν καταχρηστικά διαταγές πληρωμής και ξεκίνησαν τα καταδιωκτικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης”.

Η επιστολή

Η επιστολή της κας Φραγκάκη εχει ως εξης:

“Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Κ. Χρήστο Σταικούρα,

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του Νόμου 4738/2020, (η γνωστή διαδικασία των 240-420 δόσεων προς το δημόσιο και τους ιδιώτες), έχει ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2021. Ο συγκεκριμένος νόμος έδωσε τεράστια ελπίδα στους υπερχρεωμένους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ωστόσο δεν έχει αποδώσει.

Αρχικά χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς όπως σας είχα θέσει και σε προηγούμενη επιστολή μου, υπήρχαν σοβαρές τεχνικές δυσλειτουργίες, οι οποίες ευτυχώς αποκαταστάθηκαν.

Όμως ο εξωδικαστικός μηχανισμός συνεχίζει να μην αποτελεί μια ουσιαστική λύση, καθώς οι Τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απορρίπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων που υποβάλλονται.

Ειδικά σε περιπτώσεις που επίκειται πλειστηριασμός παρατηρούμε την έντονη απροθυμία των τραπεζών και των funds να προωθήσουν λύσεις διευθέτησης, μέσω της αυτοματοποιημένης πλατφόρμας και τελικά δεν λαμβάνει ο πολίτης την προστασία που ανέμενε.

Αλλά και όταν δεν επίκειται πλειστηριασμός, η στάση τους είναι ανάλγητη και καταχρηστική, καθώς είναι γνωστές περιπτώσεις, που ενώ οι δανειολήπτες βρίσκονταν σε διαδικασία εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης, οι Τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, κοινοποιήσαν καταχρηστικά διαταγές πληρωμής και ξεκίνησαν τα καταδιωκτικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Η κατάσταση αυτή, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες, καθώς πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να εκποιηθούν οι κατοικίες των οφειλετών.

Δια της παρούσης λοιπόν, σας θέτω την αναγκαιότητα υποχρεωτικής συμμετοχής των Τραπεζών και των funds, προκειμένου να αποδώσει ο Ν.4738/2020 και είναι βέβαιο ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μετατραπεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός σε μια αποτελεσματική διαδικασία ρύθμισης των οφειλών και κατά συνέπεια μείωσης του ιδιωτικού χρέους.

Με τιμή

Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη”



dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου