Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Συντρίμμια πυραύλου κινούνται ανεξέλεγκτα προς τη Γη – Στη λίστα των πιθανών στόχων και η Ελλάδα





Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε για πιθανή έλευση στην ατμόσφαιρα συντριμμιών από κινεζικό πύραυλο. Στη λίστα των πιθανών υποδοχέων η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα

Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) προειδοποίησε για πιθανή έλευση στην ατμόσφαιρα συντριμμιών από κινεζικό πύραυλο κατά μήκος του νότιου εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ένα δελτίο ασφαλείας που κυκλοφόρησε στις 28 Ιουλίου 2022, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ασφάλειας είπε ότι τα συντρίμμια του μεγάλου διαστημικού πυραύλου Long March 5B ενδέχεται να επηρεάσουν τον εναέριο χώρο μεταξύ 30 Ιουλίου και 31 Ιουλίου 2022.

Οι εμπειρογνώμονες του Space Surveillance and Tracking (SST) εξέδωσαν σύσταση προς τις αεροπορικές αρχές και τις αεροπορικές εταιρείες των σχετικών χωρών να «παρακολουθούν τακτικά» και να «λαμβάνουν υπόψη τις τελευταίες προβλέψεις για την επανείσοδο και να προσαρμόζουν τις εκτιμήσεις κινδύνου τους σύμφωνα με την εξελισσόμενη κατάσταση και τις διαθέσιμες πληροφορίες», έγραψε η EASA.

Η ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε ότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τον εναέριο χώρο επτά ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Εάν επιβεβαιωθούν οι μικρές κατά τα άλλα πιθανότητες πρόσκρουσης, η βόρεια Ελλάδα ή η Κρήτη είναι από τα μέρη που αναμένεται να δεχθούν τα συντρίμμια.


«Το αντικείμενο έχει εκτιμώμενη μάζα που κυμαίνεται μεταξύ 17 και 22 τόνων, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια συντριμμιών που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια», εξήγησε η υπηρεσία. «Για αυτόν τον λόγο, αξίζει προσεκτική παρακολούθηση».

Έτσι, ο EASA συνέστησε στις αρμόδιες αρχές να προσαρμόσουν τις εκτιμήσεις κινδύνου σύμφωνα με την κατάσταση και τις παρεχόμενες ενημερώσεις, καθώς και να εξετάσουν την εφαρμογή περιορισμών εναέριου χώρου σε «μια διαδρομή πλάτους 200 km γύρω από κάθε ένα από τα περάσματα επανεισόδου».
Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου