"Μια νέα “Λωζάννη” όμως σε ένα υποθετικό σενάριο, θα ήταν απόρροια μιας σοβαρής διένεξης με “στρατιωτικά μέσα”, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο", είχε αναφέρει ο ηγέτης των Κούρδων Μ.Κραγιλιάν πριν κάποιο διάστημα.
Τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται στην περιοχή μας,στην οποία πληθαίνουν οι εντάσεις που βασίζονται πάνω σε τεράστια συμφέροντα που έχουν σχέση με εθνοτικά, ενεργειακά και στρατηγικά ζητήματα.
Οι Κούρδοι θα μαζευτούν αύριο στην πόλη της Λωζάννης, υλοποιώντας ένα συνέδριο μέσω του οποίου θα απορρίπτεται η ομώνυμη "Συνθήκη της Λωζάνης", ζητώντας να θεωρηθεί υπεύθυνη η Οθωμανική και η σημερινή Τουρκία για τα σκληρά εγκλήματα κατά Χριστιανών, μουσουλμάνων και μειονοτήτων στην περιοχή, ειδικά για τη γενοκτονία εναντίον των Κούρδων.
Στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης πριν από 99 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Ελβετία συνέδριο που διοργανώνεται από τους Κούρδους και άλλες κουρδικές οργανώσεις στο κτίριο όπου υπογράφηκε η συνθήκη, με στόχο να καταγγελθεί αυτή αφού δεν επέτρεψε την δημιουργία κουρδικού κράτους, σύμφωνα με το ΡΚΚ.
“Η συνθήκη που υπογράφηκε πριν από 99 χρόνια στη Λωζάνη της Ελβετίας χώριζε το Κουρδιστάν σε τέσσερα μέρη. Έκτοτε, οι Κούρδοι δέχονται διωγμούς και γενοκτονία, αφομοίωση και σφαγές υπό την Τουρκία σε κάθε τμήμα του Κουρδιστάν.
Υπό την ηγεσία του KNK (Εθνικό Κογκρέσο του Κουρδιστάν), 57 πολιτικά κόμματα και οργανώσεις διοργανώνουν από κοινού συνέδριο για να πάρουν θέση κατά της Συνθήκης της Λωζάνης από κουρδική σκοπιά.
Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο κτίριο όπου υπογράφηκε η πρώτη Συνθήκη της Λωζάννης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας”, αναφέρουν κουρδικά ΜΜΕ.
Με εξαίρεση το κόμμα KDP, στο οποίο κυριαρχεί η φυλή Μπαρζανί, θα εκπροσωπείται ένα ευρύ φάσμα κουρδικών δομών.
Πολλοί πολιτικοί, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από τα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν και της διασποράς έχουν ήδη φτάσει στη Λωζάννη για να συμμετάσχουν στο συνέδριο.
Μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο της Λωζάννης είναι ο συμπρόεδρος του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Κουρδικής Κοινωνίας (KCDK-E), Yuksel Koç.
Ο Yuksel Koç είπε στο ANF εκ των προτέρων ότι ο κύριος στόχος της διάσκεψης ήταν να αποκαλύψει μια κοινή στάση των κουρδικών δομών έναντι της Συνθήκης της Λωζάνης: "Μια εθνική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Λωζάνη στις 24 Ιουλίου. Υπό την ηγεσία του KNK, αλλά όχι Μόνο το ΚΝΚ, πολιτικές δομές, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι από τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο που θα επικεντρωθεί στη Συνθήκη της Λωζάνης.Πριν από εκατό χρόνια, η Συνθήκη της Λωζάνης οδήγησε στην αφομοίωση και τη γενοκτονία των Κούρδων. Με αυτή τη συνθήκη το Κουρδιστάν χωρίστηκε σε τέσσερα μέρη και καταλήφθηκε από τέσσερα κράτη, με βάση αυτή τη συνθήκη γίνεται όλη η γενοκτονία», τόνισε ο ίδιος.
Ο Koç σημείωσε ότι στο τέλος της διάσκεψης θα εγκριθεί κοινή δήλωση, στην οποία «θα εκφραστεί μια εθνική στάση».
Ο συμπρόεδρος του KCDK-E επεσήμανε επίσης τις απειλές του τουρκικού κράτους κατά της επανάστασης της Ροζάβα και δήλωσε ότι η υπεράσπιση της Ροζάβα είναι θεμελιώδες καθήκον: "Πριν από έναν αιώνα, οι Κούρδοι ήταν ανοργάνωτοι και ανυπεράσπιστοι. Ωστόσο, οι Κούρδοι πλήρωσαν υψηλό τίμημα τα τελευταία χρόνια. Έχουν αποκτήσει αυτονομία στη Ροζάβα.
Ο αγώνας στο Βόρειο Κουρδιστάν (Ιράκ) έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που καθορίζει την πολιτική της Τουρκίας. Αυτό είναι γενικά αναγνωρισμένο. Ο κουρδικός λαός είναι σημαντικός παράγοντας στην πολιτική της Μέσης Ανατολής. Το τουρκικό κράτος κατοχής προσπαθεί αυτή τη στιγμή να καταστρέψει την επανάσταση της Ροζάβα, το επιτυγχανόμενο καθεστώς και τα επιτεύγματα του κουρδικού λαού. Για το λόγο αυτό, αυτή η διάσκεψη είναι πολύ σημαντική. Πραγματοποιείται σε μια σημαντική στιγμή, τόσο για την ενότητα των Κούρδων όσο και για την υπεράσπιση του Κουρδιστάν», κατέληξε ο ίδιος.
Τι θα κάνει η Ελλάδα μπροστά σε αυτά τα σχέδια τα οποία δυστυχώς συμπίπτουν με τα τουρκικά σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο;
Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν, στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, κάνει συζητήσεις για τα επεκτατικά του σχέδια, γιορτάζοντας την τουρκική κατοχή σε μεγάλες περιοχές στη βόρεια Συρία και την Κύπρο, τις επεμβάσεις της στο Ιράκ και τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη και την Κύπρο.
Για όλα αυτά οφείλουμε να είμαστε πανέτοιμοι διότι ο κίνδυνος μπορεί να έρθει από οπουδήποτε κατά της χώρας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου