Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ: "ΕΦΥΓΕ" Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ !!!




Ο ερευνητής που ξεσκέπασε όσους πλούτισαν ως συνεργάτες των ναζί, έμειναν ατιμώρητοι και τα εγγόνια τους φιγουράρουν ακόμα σε θέσεις εξουσίας…

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 72 χρόνων, ο Πατρινός δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας. Είναι ο άνθρωπος που έκανε τη μεγαλύτερη έρευνα αναφορικά με τους συνεργάτες των ναζί στην Ελλάδα, αποκάλυψε ονόματα υπεράνω υποψίας που πλούτισαν από την συνεργασία με τον κατακτητή και την σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, ενώ το έργο του πολεμήθηκε από τους απογόνους των προδοτών.

Γεννημένος το 1950 στην Πάτρα, μεγάλωσε στην Αθήνα Σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία, αλλά από νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στη συγγραφή βιβλίων, τη δημοσιογραφία και γενικά στον εκδοτικό χώρο.

Ο Δημοσθένης Κούκουνας, με τη σύζυγο του, Φωτεινή είχαν αποκτήσει δυο παιδιά, την Αναστασία και τον Κωνσταντίνο.


.
Η συγκλονιστική έρευνα του Δημοσθένη Κούκουνα για την κατοχή

Στη δημοσιογραφία εργάστηκε αρχικά στο οικονομικό και αργότερα στο πολιτικό ρεπορτάζ σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε αρχισυντάκτης διαφόρων εφημερίδων και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας “Ελεύθερος”, που ίδρυσε ο ίδιος το 1986 με εκδότη τον Ιω. Μάστορα. Υπήρξε επίσης εκδότης-διευθυντής του “Νεολόγου Πατρών” και στα τελευταία χρόνια διηύθυνε περιοδικά καθώς και την εκδοτική εταιρία “Μέτρον”.

Το 2012 κυκλοφόρησε το εξαιρετικό βιβλίο του «Η ελληνική οικονομία κατά την κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια». Ήταν η μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ποτέ για την πιο σκοτεινή ιστορία της νεότερης Ελλάδας, όπου και αποκάλυψε πως στην πατρίδα μας όχι μόνο δεν έγινε η οφειλόμενη Νυρεμβέργη, αλλά οι εγκληματίες της κατοχής έστησαν ένα σύστημα εξουσίας το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα ακόμα και σήμερα.

Πρόκειται για ένα συνθετικό έργο που ερευνά από διάφορα πρίσματα την κατοχική οικονομία και τις επιπτώσεις της, ενώ φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία από τα ελληνικά, βρετανικά και γερμανικά αρχεία. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται το αρχείο του κατοχικού υπουργού Οικονομικών Σ. Γκοτζαμάνη, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε στο Βερολίνο και τη Ρώμη το 1942, καθώς και τα αρχεία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο διάστημα της μακρόχρονης έρευνάς του ο Δ. Κούκουνας γνώρισε τους επιζώντες στα τελευταία σαράντα χρόνια πρωταγωνιστές των κατοχικών γεγονότων, ανάμεσα στους οποίους τους κατοχικούς διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρο Τουρκοβασίλη και Σπύρο Χατζηκυριάκο, τον περίφημο Ιωάννη Βουλπιώτη, κατοχικούς υπουργούς και άλλους
παράγοντες της εποχής


.
Όπλο στα χέρια της Ελλάδας για την ιστορική δικαίωση το έργο του Δημοσθένη Κούκουνα

Καταθέτει όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε αναφορικά με την κατοχική οικονομία, καθώς και τις μαρτυρίες από τα πρόσωπα που γνώρισε. Για πρώτη φορά επίσης κάνει χρήση των ανέκδοτων αναμνήσεων του Γερμανού διπλωμάτη Κουρτ-Φριτς φον Γκραίβενιτς, ο οποίος ήταν ο τελευταίος πολιτικός αξιωματούχος που έφυγε από την Αθήνα τον Οκτώβριο 1944 και έπειτα εκπροσωπούσε στη Βιέννη το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ως διπλωματικός αντιπρόσωπος στην εξόριστη κυβέρνηση Τσιρονίκου-Πασσαδάκη-Γούλα.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται κεφάλαια για την ιδιωτική οικονομία επί Κατοχής, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Γερμανών και Ιταλών στην κατεχόμενη Ελλάδα, για τη δραστηριότητα των οικονομικών δοσιλόγων, καθώς και ένας ονομαστικός πίνακας με τους 1292 προμηθευτές των στρατιωτικών αρχών κατοχής. Ειδικά για τα έξοδα κατοχής και τα κατοχικά δάνεια περιλαμβάνονται εκτενή αναλυτικά κεφάλαια, για πρώτη φορά με απόλυτη τεκμηρίωση, ενώ διατυπώνεται μια – για πρώτη φορά – στοιχειοθετημένη άποψη για την ελληνική απαίτηση από τη Γερμανία και ειδικά για το ύψος της, που θα έλυνε το σημερινό οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Στο βιβλίο του παρουσιάζονται επίσης πίνακες των οικονομικών μεγεθών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ένας Έλληνας που προσέφερες το έθνος το κύριο αγαθό. Την αλήθεια!




newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου