Σφοδρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα, αλλά και προσεκτικά ανοίγματα των Χριστιανοδημοκρατών σε μια ελάφρυνση του χρέους σήμερα στη Bundestag.
Μετά από αίτημα των Πρασίνων η γερμανική βουλή ασχολήθηκε σήμερα σε μια «συζήτηση επί επίκαιρων θεμάτων» ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα επίμαχα ευρωπαϊκά ζητήματα όπως είναι το Brexit και προπαντός η ελληνική κρίση. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες συζητήσεις στο κοινοβούλιο οι Χριστιανοδημοκράτες ομιλητές εξήραν την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα αναφορικά με την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στη συζήτηση συμμετείχαν μόνο βουλευτές.
Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Κάρστεν Κέρμπερ, υποστήριξε ότι όπως και η Πορτογαλία «επιτέλους» και η Ελλάδα ακολουθεί την «πετυχημένη πορεία των μεταρρυθμίσεων». Η χώρα «έπραξε τα καθήκοντα της» και για αυτό το λόγο σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος απ” αυτή που είχε προβλεφθεί. Η δε εφαρμογή των προαπαιτούμενων επιτρέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στο ύψος βοήθειας του 3ου Πακέτου ο κ. Κέρμπερ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τελικά ολόκληρο το ποσό των 86 δις. ευρώ. Αυτό θα μειώσει το συνολικό χρέος της χώρας και θα συμβάλει στη βιωσιμότητά του, υποστήριξε ο κ. Κέρμπερ. «Και τώρα είναι η σειρά μας να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και να δείξουμε ότι είμαστε ο αξιόπιστος εταίρος», τόνισε ο Κάρστεν Κέρμπερ αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η δέσμευση αφορά και την ελάφρυνση του χρέους.
Μιλώντας εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών ο εκπρόσωπός τους Κρίστιαν Πέτρι χαρακτήρισε «εικονική» τη συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι πως θα επιτευχθεί η αυτοχρηματοδότηση της Ελλάδας, δηλαδή το πως θα επιστρέψει η χώρα στις χρηματαγορές. Μετά τα μέτρα που οδήγησαν στην εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει τώρα οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η δε συνάδελφος του Ανγκέλικα Γκλέκνερ χαρακτήρισε την πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα ως «παγίδα για την ανάπτυξη ». Ενώ σε άλλο σημείο της συζήτησης ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD Κάρστεν Σνάιντερ χαρακτήρισε ως πρόβλημα το ότι η Γερμανία σημειώνει μόνιμα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το πλεόνασμα αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί για επενδύσεις στο εσωτερικό όπως και για αυξήσεις στους μισθούς, υποστήριξε ο κ. Σνάιντερ.
Πράσινοι: η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και για αυτό δικαιούται την ελάφρυνση του χρέους
Εκ μέρους του κόμματος των Πρασίνων ο Σβέν-Κρίστιαν Σίντλερ καταλόγισε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι για ψηφοθηρικούς λόγους αγνοεί την εκτίμηση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως δήλωσε, «η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τα συμφωνηθέντα» και για αυτό δικαιούται την ελάφρυνση η οποία είναι άλλωστε αναγκαία για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα αλλά και για την προσέλκυση επενδυτών. Η πολιτική της λιτότητας που έχει επιβάλει η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει βαθύνει την οικονομική κρίση και την φτώχεια στις χώρες του Νότου και θα πρέπει να τερματιστεί, επισήμανε ο κ. Σίντλερ.
Από την πλευρά τους οι βουλευτές του κόμματος, Η Αριστερά επέκριναν την καγκελάριο που δεν μίλησε σήμερα στη γερμανική βουλή όπως το έκανε στο παρελθόν πριν από κάθε σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την Αριστερά με αυτό τον τρόπο η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε τη συμμετοχή της στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλεξάντερ Ούλριχ της καταλόγισε επίσης ότι δεν λέει την αλήθεια στο γερμανικό λαό, δηλαδή ότι στην ουσία το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι η περικοπή του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία. Το πρόβλημα του χρέους το οποίο αφορά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν λύνεται οικονομικά αλλά πολιτικά. Για αυτό το λόγο θα πρέπει σύμφωνα με την Αριστερά να τεθεί σε μια ειδική ευρωπαϊκή σύνοδο.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου