Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Στις αρχές του Ιουλίου τα 7,7 δις ευρώ





ESM: Θα πάρετε τα 800 εκατ. ευρώ της δόσης αν πληρώσετε τους ιδιώτες

Σε δύο δόσεις θα εκταμιευτεί το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με τον ESM.

Η πρώτη, ύψους 7,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί στις αρχές Ιουλίου και η δεύτερη που προορίζεται για την αποπληρωμή καθυστερούμενων οφειλών, ύψους 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτεί μετά το καλοκαίρι και μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει συνεισφέρει με δικούς της πόρους στην προσπάθεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.

Οι σχετικές επισημάνσεις γίνονται από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ σε newsletter του ESM, στο οποίο κάνει λόγο για «καλά νέα» από την Ελλάδα.

Όπως τονίζει η η Ελλάδα άνοιξε τον δρόμο για την τρίτη δόση του προγράμματος βοήθειας, ολοκληρώνοντας ένα εντυπωσιακό πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο προστέθηκε σε όσα είχε ήδη πετύχει τα προηγούμενα χρόνια. «Αυτό δείχνει ότι η προσέγγιση ESM λειτουργεί και ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η επόμενη επιτυχία μας εάν συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι ότι η Ελλάδα προετοιμάζει μια επιστροφή στις αγορές, ώστε να μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα», υπογραμμίζει.

Αναφερομενος στην καταβολή της δόσης που εγκρίθηκε από το Eurorgroup ο επικεφαλής του ESM σημειώνει ότι η τρίτη δόση ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ και θα καλύψει τις αποπληρωμές του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας τους επόμενους μήνες, την εκκαθάριση των οφειλών και την έναρξη της δημιουργίας ενός αποθεματικού μετρητών.

Η πρώτη εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και θα ανέλθει σε 7,7 δισ. ευρώ.

Θα υπάρξει άλλη μία εκταμίευση για την εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών ύψους 0,8 δισ. ευρώ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι, και μόνο εάν η Ελλάδα έχει συνεισφέρει με δικούς της πόρους στην προσπάθεια εκκαθάρισης των καθυστερούμενων οφειλών, καταλήγει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου