Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Πρέβεζα: Κραυγαλέα λάθη για τα ΕΠΑΛ και την επιλογή των διευθυντών στα νομοθετήματα του Υπουργείου Παιδείας – Τι ειπώθηκε στη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Πρέβεζας





Το απόγευμα της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, με θέματα συζήτησης το νόμο της επιλογής των διευθυντών και την εγκύκλιο εγγραφής μαθητών στα ΕΠΑΛ.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε απαρτία και δεν μπόρεσε η συνέλευση να καταλήξει σε ένα κείμενο απόφασης και θέσεων, αναδείχθηκαν από τη χρήσιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων τα κραυγαλέα λάθη του Υπουργείου και στις δύο περιπτώσεις.
Αναφορικά με την επιλογή των διευθυντών, οι εκπαιδευτικοί από όλες τις παρατάξεις κατήγγειλαν το γεγονός ότι δε μετέχουν στην κρίση οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, χωρίς κανέναν λόγο, με το Υπουργείο να τους θεωρεί με τις κατευθύνσεις που δίνει ως εκπαιδευτικούς δεύτερης κατηγορίας.
Παράλληλα καταγγέλθηκε και η προχειρότητα με την οποία καταρτίστηκε το ερωτηματολόγιο στη βάση ΝΑΙ/ΟΧΙ, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη σοβαρά επιστημονικά κριτήρια στη διαμόρφωσή του.


Στον αντίποδα, υπήρχε διάσταση απόψεων στο αν πρέπει ή όχι οι αιρετοί να μετάσχουν στις διαδικασίες εκλογής των διευθυντών.
Οι αριστερές παρατάξεις (ΠΑΜΕ, Παρεμβάσεις) ισχυρίστηκαν πως πρέπει να απέχουν οι αιρετοί ή να δώσουν άκυρη ψήφο, την ώρα που η παράταξη της ΔΑΚΕ και εκείνη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν πως δεν πρέπει οι εκπαιδευτικοί να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους να έχουν λόγο στην επιλογή του διευθυντή.
Συζήτηση έγινε και για το αν πρόκειται για διαδικασία «αξιολόγησης από την πίσω πόρτα», όπως ειπώθηκε από τις αριστερές παρατάξεις ή αν πρόκειται για διαδικασία συμβουλευτικού-γνωμοδοτικού χαρακτήρα.
Αναφορικά με τα ΕΠΑΛ, το Υπουργείο δίνει ένα ασφυκτικό χρονικά περιθώριο (μέχρι 30 Ιουνίου) σε μαθητές για να γραφτούν στα τμήματα που επιλέγουν και μάλιστα μέσω του taxis net.
Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και έντονη ανησυχία πως θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός των εγγεγραμμένων, ενώ είναι «θολό σημείο» τι θα γίνει με τα ολιγομελή τμήματα και τους καθηγητές τους. «Τι θα συμβεί αν γραφτούν 2 ψυκτικοί στην Πρέβεζα; Αν γραφτούν μόνο 3 κομμώτριες; Θα φύγουν για Άρτα ή αλλού;» ρωτήθηκε σχετικά στη συνέλευση.
Πάγια θέση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι να υπάρχουν καθηγητές για όλες τις ειδικότητες και να μπορεί ο μαθητής να διαλέξει την ειδικότητα που επιθυμεί, ωστόσο είναι κάτι τέτοιο στη στόχευση του Υπουργείου; Παράλληλα προστέθηκε στο κλίμα ανησυχίας και η καταγγελία της ΕΛΜΕ Σερρών, όπου μαθητές υποστήριξαν ότι είδαν ειδικότητες να «καταργούνται» πριν καν δηλώσουν εγγραφή.
Μετά το πέρας της Γ.Σ. συνεδρίασε και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πρέβεζας και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Δ.Σ της ΟΛΜΕ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας πως στόχος είναι η συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου και η μείωση του δημοσιονομικού κόστους με τη μείωση των τμημάτων, το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων ή και ΕΠΑΛ, και τη μείωση αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που θα έχει ως άμεση συνέπεια μετακινήσεις μονίμων εκπαιδευτικών και μείωση αναπληρωτών.
Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ δεν αποδέχεται αυτή την πολιτική και απαιτεί :
την άμεση απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου,
την εφαρμογή του προηγούμενου τρόπου εγγραφής για όλους τους μαθητές, σ αυτό το στάδιο. την παροχή δυνατότητας εγγραφής - και επομένως επαναπροσδιορισμού τμημάτων και τομέων – σε όσους μαθητές αποκτήσουν το δικαίωμα μετά τις 30 Ιουνίου,
Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
Τα τμήματα οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων, κατευθύνσεων και Ο.Π
20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις κατευθύνσεις - 10 στα εργαστήρια.
Καλούμε:
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 11:00 π.μ και καλεί τους συναδέλφους σε συμμετοχή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου