Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΗΠΑ προς κατά Τουρκίας για την Αγία Σοφία: «Σεβαστείτε την παράδοση και την ιστορία της Αγιά Σοφιάς»Αποτέλεσμα εικόνας για hagia sophia

Σφοδρή επίθεση κατά της Αγκυρας εξαπέλυσε η Ουάσιγκτον για την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν να μετατρέψει έστω και για λίγες ώρες σε τζαμί το σύμβολο της Ορθοδοξίας.
Απαιτεί "Να μην αλλοιώνει την ταυτότητα της Αγιάς Σοφιάς και να διατηρεί τις παραδόσεις και την ιστορία της"αναφέρει δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμέσου του εκπροσώπου του, το βράδυ της Τετάρτης λίγες ώρες μετά την τουρκική πρόκληση να διαβαστεί το Κοράνι μέσα στο ναό-σύμβολο του ελληνισμού, αλλά και βέβαια λίγες ώρες αφ'ότου ανακοινώθηκε ότι Ρώσοι και Τούρκοι θα διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις στην Συρία!

Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρκ Τόνερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Είχε προηγηθεί η προκλητική ενέργεια να εορταστεί η νύχτα του Καντίρ μέσα στην Αγιά Σοφιά με τις ευλογίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς το παρών στην τελετή έδωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας (Diyanet).
Την κίνηση των Τούρκων καταδίκασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζοντας ότι η Αγία Σοφία είναι «ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» καθώς και ότι ενέργειες όπως αυτή «προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει».
Το Ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε ακόμα λόγο για μια «καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» και καλεί την Τουρκία «να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου