Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ήπειρος: Στοιχεία σοκ από το ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά στην Ήπειρο... Από τα 16 ξεκινά η χρήση!





Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για την χρήση ναρκωτικών στην περιοχή τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος.

Το ΚΕΘΕΑ έχοντας πλέον μία μεγάλη εμπειρία στην περιοχή αλλά καθημερινή επαφή με όσους αναζητούν βοήθεια, προχώρησε στην καταγραφή και την ανάλυση σημαντικών στοιχείων, τα αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος.
Έξι στους δέκα, από όσους αναζητούν βοήθεια στο ΚΕΘΕΑ, είναι εξαρτημένοι από την ηρωίνη.
Ο άνδρας χρήστης έχει ξεκινήσει, με χρήση κάνναβης, στην ηλικία των 16,2 ετών (οι γυναίκες λίγο αργότερα). Νωρίτερα, σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, έχει εγκαταλείψει το σχολείο.
Στα 19,1 αρχίζει τη συστηματική χρήση ηρωίνης (και πάλι οι γυναίκες ξεκινούν αργότερα κατά 1 χρόνο).
Λίγο πριν τα 22 του χρόνια χρησιμοποιεί πρώτη φορά ενέσιμα, ενώ την ίδια περίοδο συλλαμβανεται πρώτη φορά.
Η πορεία του στη συστηματική ενέσιμη χρήση συνεχίζεται για περίπου από 12 χρόνια, πριν φτάσει να ζητήσει βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στην ηλικία των 34 ετών.
Τη στιγμή που κάνει επαφή με τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ εξακολουθεί να διαμένει με τη γονική του οικογένεια και είναι άνεργος με μικρά διαστήματα περίστασιακης εργασίας.
Αντιμετωπιζει προβλήματα υγείας, με συχνότερα την ηπατίτιδα C (ενας στους τρεις) και τα ορθοπεδικά προβλήματα. Παράλληλα και σ' ολη αυτή την πορεία αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα (ένας στους τρεις άντρες και μια στις δυο γυναίκες) με συχνότερη την καταθλιψη (ένας στους τέσσερις).
Η εμπλοκή του με το νόμο παραμενει μετά την πρώτη του σύλληψη και ένας στους πέντε θα βρεθεί και στη φυλακή.
Παράλληλα όμως εκτός από τους χρήστες οπιοειδων, το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ υποδέχεται και έναν πληθυσμό χρηστών που το βασικό τους πρόβλημα αφορά είτε στην χρήση κάνναβης (περίπου ένας στους πέντε) είτε στις λεγόμενες νόμιμες εξαρτήσεις – αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια και διαδίκτυο (ενας στους πεντε).
Ο πληθυσμός αυτός είναι πολύ λιγότερο ομοιογενής παρουσιαζοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Για παράδειγμα η ηλικία όσων προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κάνναβη είναι κατά πολύ χαμηλότερη απ’ το γενικό μέσο όρο (26 χρόνια περίπου).
Αντίστοιχα όσοι προσέρχονται με αίτημα θεραπείας για το αλκοόλ έχουν ξεκινήσει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ λίγο μετα τα 20 τους χρόνια, συνεχίζοντας για ακόμη 20 ώσπου να ζητήσουν βοήθεια.
Σ΄ αυτές τις διαφοροποιησεις βρίσκεται ακριβώς και η πρόκληση για το μέλλον του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, να ενισχυθεί δηλαδή ώστε να μπορέσει να αναπτύξει περαιτέρω υπηρεσίες που μπορούν να απαντήσουν ακριβώς σ' αυτες τις διαφοροποιημενες ανάγκες.
Στη διάρκεια του 2016, 585 άνθρωποι προσέγγισαν κι έλαβαν υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, με τους 202 να είναι οι θεραπευόμενοι από διάφορες παράνομες ουσίες αλλά και 267 από νόμιμες εξαρτήσεις, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.
Το 61% αυτών προέρχεται από το Νομό Ιωαννίνων, το 15,1 από το Νομό Άρτας, το 3,6 από την Θεσπρωτία και το 2,1 από την Πρέβεζα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου