Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Πρέβεζα: ΕΠΕΣΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ - Έλεγχοι του ΙΚΑ στην Πρέβεζα. Αντισυνταγματικό το πρόστιμο των 10.500 ευρώ




Στην καρδιά της Πρέβεζας, στα στενά που λειτουργούν καταστήματα εστίασης «χτύπησε» την Παρασκευή(16-6-17) συνεργείο του ΙΚΑ από την Αθήνα, κάνοντας ελέγχους για αδήλωτη εργασία.

Βρήκε κάποιες περιπτώσεις ατόμων που δοκιμαστικά είχαν πάει σε κάποια μαγαζιά και δεν είχαν αναγγελθεί ακόμη ως εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να επιβληθούν τα πρώτα πρόστιμα, που ως γνωστόν είναι εξοντωτικά μετά την αλλαγή του νόμου.Το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο και έχει προσαυξήσεις.
Το νέο του ελέγχου διαδόθηκε αμέσως και έτσι πολλοί καταστηματάρχες πήραν τα μέτρα τους.
Το κλιμάκιο του ΙΚΑ έχει νοικιάσει κατάλυμα και θα μείνει για πολλές μέρες στο Νομό Πρέβεζας για να διενεργεί ελέγχους.
Ενημερώνουμε παράλληλα τους επαγγελματίες ότι αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και καλά θα κάνουν οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί τέτοιο πρόστιμο, να συμβουλευτούν πριν πληρώσουν τον δικηγόρο τους.
Το PrevezaPosto επικοινώνησε με νεαρή δικηγόρο της Πρέβεζας που έχει ασχοληθεί με το θέμα, η οποία μας πληροφόρησε πως από το δικαστήριο της Λάρισας έχει εκδοθεί ακλόνητη δικαστική απόφαση που δικαίωσε επαγγελματία καθώς έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες αποφάσεις. Μας είπε μάλιστα για ποιο λόγο κρίθηκε αντισυνταγματικός, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω:
Η πρώτη πρόβλεψη το 2013 όριζε ότι τον έλεγχο μπορούν να κάνουν μόνο τα όργανα της επιθεώρησης εργασίας. Το 2014 εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση που όριζε ότι έλεγχοι μπορούν να γίνονται και από το ΙΚΑ. Εκεί ακριβώς «πατάει» η απόφαση του εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Λάρισας.
«Η υπουργική απόφαση ήρθε και ξεπέρασε τα όρια που του έδωσε ο νόμος, με συνέπεια αυτή η εκτός των ορίων δράση του υπουργού να είναι αντισυνταγματική. Αυτό σημαίνει στην πράξη και δικαστηριακά ότι η απόφαση είναι ανεφάρμοστη και, άρα, η επιβολή του προστίμου ακυρώνεται επί της ουσίας. Δημιουργείται ένα δεδικασμένο, κι επειδή η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή σε πρώτο βαθμό και έφεση να γίνεται δεν αναστέλλεται.
Ο εργοδότης απαλλάσσεται και το χρέος του δεν υφίσταται. Αν το έχει πληρώσει το χρέος του, δικαιούται άμεσα να το εισπράξει».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου