Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Γιάννης Καραγιάννης : Προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων




Αποτέλεσμα εικόνας για αδέσποτων ζώων


Τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, χθες Πέμπτη 22 Ιουνίου:

· Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4039/2012, αρμόδιοι για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι Δήμοι, θα πρέπει αυτοί να τύχουν μεγαλύτερης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα αντιμετώπισης αδέσποτων ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ποσό των 600.000 ευρώ δεν επαρκεί, τόσο για την περισυλλογή και τη στείρωση, όσο και για τη δημιουργία καταφυγίων πολλών θέσεων σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ.463/1978. Είναι γνωστό ότι στα καταφύγια αδέσποτων ζώων παρέχεται προσωρινά άσυλο, καθώς και προληπτική και θεραπευτική αγωγή στα αδέσποτα, μέχρι να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την υιοθεσία τους, ενώ απαγορεύεται ρητά ο μόνιμος εγκλεισμός τους.

· Άμεση πρόσληψη κτηνιάτρων σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τις στειρώσεις, όπως επιβάλλεται από το Ν.604/1977, το Π.Δ.463/1978 και το Ν.4039/2012. Δεν μπορεί να λειτουργήσει καταφύγιο αδέσποτων ζώων χωρίς την φυσική παρουσία κτηνιάτρου, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και διοικητικός υπεύθυνος, σύμφωνα με το Ν.4039/2012 που ορίζει ένα κτηνίατρο ανά 50 ζώα.

· Κατάργηση της διάταξης που επιφέρει ποινικές ευθύνες στα άτομα που διαχειρίζονται το πρόγραμμα. Η διόγκωση του προβλήματος που παρατηρείται σε πολλούς δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Ιωαννιτών, το επιβάλει.

· Δημιουργία και λειτουργία πάρκου περίθαλψης και διαμονής αδέσποτων ζώων σύμφωνα με το Π.Δ.190/1981. Το Συγκεκριμένο Π.Δ. λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα, κυρίως σε Δήμους που δεν διαθέτουν χώρους για καταφύγια.

· Εναρμόνιση των διατάξεων του ισχύοντος Ν.4039/2012, σύμφωνα με τη νομοθεσία άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία) που έχουν λύσει οριστικά το πρόβλημα.

· Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ όλων των δήμων του κάθε νομού, ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση στο ζήτημα της περισυλλογής και της στείρωσης των ζώων.

Η επιτροπή συνεδρίασε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση για την προστασία και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και την κατάθεση προτάσεων για τη διαμόρφωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Στη συνεδρίαση παρέστησαν αρμόδιοι με το θέμα φορείς και εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου