Γιάννενα: Μέτσοβο - Χαιρετισμός Της Μ. Τζούφη Στην Εκδήλωση Για Τα 180 Χρόνια Του Ε.Μ.Π.
Χαιρετισμός της Μ. Τζούφη στην εκδήλωση για τα 180 χρόνια του Ε.Μ.Π.
Εκδήλωση για τη συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο, στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση του Ιδρύματος.
Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον Πρύτανη του Ε.Μ.Π. Καθηγητή Ι.Κ. Γκόλια, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Καθηγητή και Διευθυντή του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) Δ. Καλιαμπάκο και την κ. Π. Μαλιώτου, Υπεύθυνη Τμήματος Διαχείρισης Περιουσίας του Ε.Μ.Π..
Εκτενής παρουσίαση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για το Γεφύρι της Πλάκας, έγινε από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Προγράμματος με τίτλο: «Περιβάλλον & Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, Δήμαρχοι της περιοχής και πολλοί Μετσοβίτες, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος Μετσόβου και βουλευτές τωνΙωαννίνων.
Η Μερόπη Τζούφη, τοποθετήθηκε εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας αρχικά πως το Ε.Μ.Π. είναι το πιο παλιό και φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας στο τομέα της τεχνολογίας και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιστημονική, τεχνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας από την ίδρυση του το 1836.
Η ιστορία του είναι στενά συνδεδεμένη με την πάλη της Ελλάδας για ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο. Οι Μετσοβίτες ευεργέτες ήταν αυτοί που πρώτοι πίστεψαν στην αναγκαιότητα των εφαρμοσμένων επιστημών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Έτσι, αντίθετα στα συνήθη πρότυπα της εποχής, κατεύθυναν τις ευεργεσίες τους στο Πολυτεχνείο αλλά και σε παραγωγικά έργα, με όραμα τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
Η βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, το οποίο μπορεί να έχασε τη μάχη τον χειμώνα του 2015 αλλά πλέον δίνει τον μεγαλύτερο αγώνα, με πολύτιμο συμπαραστάτη Πολυτεχνείο.
Το επιστημονικό δυναμικό του Ιδρύματος – καθηγητές, ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές - προσφέρθηκε από την πρώτη στιγμή να αναλάβει δράση με στόχο την πρότυπη αποκατάσταση του γεφυριού.
Κλείνοντας η Μερόπη Τζούφη τόνισε πως η εν λόγω προσπάθεια αποτελεί εξέχον παράδειγμα διεπιστημονικής προσέγγισης ενός σύνθετου τεχνικού προβλήματος, αλλά και τη βάση για τη συνεργασία όλων για την απαραίτητη περιφερειακή αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με συναίνεση και σχέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου