Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Ένας τόνος χρυσαφικά στα κρησφύγετα της Μαφίας της Δυτ. Αττικής





Ο 43χρονος ενεχυροδανειστής που συνελήφθη πρόσφατα είχε νοικιάσει δύο διαμερίσματα στο Χαλάνδρι όπου έκρυβε την αμύθητη λεία από διαμάντια, χρυσαφικά και μετρητά της Μαφίας της Δυτ. Αττικής

Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις για την διαβόητη εγκληματική οργάνωση της Δυτικής Αττικής που έγινε γνωστή ως η «Μαφία των Ρομά», που έκαναν διαρρήξεις σε βίλες και οικίες πλουσίων και διασήμων κυρίως των Βορείων Προαστίων αλλά και στην Θεσσαλονίκη, επί σειρά ετών.

Πριν περίπου μία εβδομάδα συνελήφθη ο κλεπταποδόχος της εγκληματικής οργάνωσης, ένας 43χρονος ενεχυροδανειστής, μαζί με την σύντροφό του, στους οποίους κατέληγε ο κύριος όγκος των κλοπιμαίων. Μάλιστα, στην κατοχή του είχε βρεθεί ένα μοναδικό στον κόσμο ρολόι που ανήκε σε επιχειρηματία που διαμένει στην Εκάλη και είχε πέσει θύμα διάρρηξης από την οργάνωση.

Ο ενεχυροδανειστής είχε τέτοιο όγκο κλοπιμαίων στην κατοχή του που έλιωνε τα χρυσαφικά και έφτιαχνε ράβδους χρυσού, ενώ στη συνέχεια των ερευνών εντοπίστηκαν δύο διαμερίσματα στο Χαλάνδρι τα οποία μίσθωνε και στα οποία οι αστυνομικοί ανακάλυψαν πάνω από 700 κιλά σε χρυσαφικά, κοσμήματα, διαμάντια μεγάλης αξίας και 100.000 ευρώ σε μετρητά, που είχε… αποθηκεύσει εκεί ο ενεχυροδανειστής και προέρχονταν από την αμύθητη λεία της εγκληματικής οργάνωσης των διαρρηκτών και τα οποία απέκρυπτε σε διάφορους χώρους των δύο διαμερισμάτων.

Για να γίνει μάλιστα αντιληπτός ο όγκος της λείας, καθώς δεν υπάρχει χώρος στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής που να χωράνε να απλωθούν για να φωτογραφηθούν τα κλοπιμαία, σήμερα θα γίνει αυτό σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αμαρουσίου, στο Δημαρχείο…, ενώ αστυνομικός που συμμετέχει στις έρευνες, αναφέρει χαρακτηριστικά, πως αυτή η υπόθεση έχει ακόμα τόσες πτυχές να φωτιστούν, που θα αποστρατευτεί και ακόμα θα προκύπτουν νέα στοιχεία…


Οι έρευνες της Ασφάλειας συνεχίζονται και με την ολοκλήρωσή τους αναμένεται επίσημη ενημέρωση και νέες αποκαλύψεις για την δράση του διαβόητου κυκλώματος.
Το χρονικό της σύλληψης του ζευγαριού των κλεπταποδόχων

Οι δυο συλληφθέντες, ο 43χρονος και η 40χρονη, με την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων – ενεχυροδανειστηρίων που διατηρούσαν (δύο από αυτά βρίσκονται στο Μενίδι, σε Π. Φάληρο και Ίλιον), κατείχαν και διέθεταν για ρευστοποίηση στην αγορά, κοσμήματα, ρολόγια και λοιπά τιμαλφή, τα οποία προέρχονται από τη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων αλλά και από τη δράση άλλων κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου.

Η σύλληψη τους επετεύχθη πριν περίπου μία εβδομάδα και αρχικά εντοπίστηκε ο 40χρονος σε περιοχή της Αττικής, να οδηγεί αυτοκίνητο, στο οποίο είχε διαμορφώσει ειδικές κρύπτες, όπου βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν δύο ρολόγια, εκ των οποίων το ένα μοναδικής κατασκευής, αξίας πάνω από 150.000 ευρώ. Μοναδικό στον κόσμο ρολόι, το οποίο προέρχεται από κλοπή διάρρηξη από βίλα στην Εκάλη.

Το συγκεκριμένο ρολόι αποδόθηκε στον νομικό κάτοχο του, ο οποίος ήταν θύμα κλοπής των συγκεκριμένων εγκληματικών οργανώσεων και η υπόθεση του είχε εξιχνιαστεί κατά την αρχική έρευνα. Επιπλέον στο όχημα του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, το χρηματικό ποσό των 59.610 ευρώ, διάφορα άλλα τιμαλφή, ζυγαριά ακριβείας, πέντε κινητά τηλέφωνα και τρία σπρέι πιπεριού.

Ακολούθησε η σύλληψη της 40χρονης και πλήθος ερευνών σε οικίες και καταστήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πλάκες χρυσού, βάρους περίπου 1 κιλού και αξίας 25.000 ευρώ, ασημένια εικόνα (αγαλματίδιο) της Παναγίας βάρος περίπου τριών κιλών, αξίας 3.000 ευρώ, πλάκα ασημιού βάρους περίπου 300 γραμμαρίων, πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών, 4 ειδικά φουρνάκια, στα οποία έλιωναν τα χρυσά κοσμήματα, πλήρης μονάδα φασματογράφου, με την οποία μετρούσαν την καθαρότητα λιωμένου χρυσού, δύο καλούπια μορφοποίησης λιωμένου χρυσού, το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ καθώς και διάφορα άλλα τιμαλφή και αντικείμενα.

Η συνολική αξία των κατασχεθέντων, από τις παραπάνω έρευνες, υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 500.000 ευρώ. Επιπλέον, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία επτά νέων μελών – κατηγορούμενων στην υπόθεση, οι όποιοι αναζητούνται καθώς επίσης και τα στοιχεία 52χρονου Τούρκου κατηγορουμένου, ο οποίος αναφερόταν αρχικά με ελλιπή στοιχεία.

Ακόμα εξιχνιάστηκαν άλλες 84 περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων σε οικίες και εταιρείες, που διαπράχτηκαν από τις συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις μέχρι και την 2 Νοέμβριου 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αξία των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν στις περιπτώσεις αυτές υπερβαίνει το ποσό των 6.000.000 ευρώ.

Στις περιοχές διάπραξης των κλοπών περιλαμβάνονται η Κυψέλη, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Βάρη, Κερατέα, Σταμάτα, Γέρακας, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος, Λυκόβρυση, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Ψυχικό, Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Φιλαδέλφεια, Πικέρμι, Σπάτα, Άνοιξη, Ασπρόπυργος, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ελευσίνα, Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ίλιον, Κερατσίνι, Άγιος Ιωάννης Ρέντης και η Θεσσαλονίκη.

Επίσης, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη τρία πολυτελή αυτοκίνητα, εκ των οποίων ένα κλεμμένο και ένα ατελώνιστο, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της οργάνωσης για τη μεταφορά κλοπιμαίων σε ειδικές κρύπτες, που είχαν διαμορφωθεί σε αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αρχική αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων είχαν εντοπιστεί περισσότερα από 60 οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως «επιχειρησιακά» στις κλοπές που διέπρατταν.

Από τα οχήματα αυτά, όσα ήταν κλεμμένα αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους, τα ατελώνιστα παραδόθηκαν στα αρμόδια Τελωνεία, ενώ τα υπόλοιπα παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού.

Αρχές Φεβρουαρίου, μετά από παραγγελία του αρμόδιου Ανακριτή, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το άνοιγμα συγκεκριμένων θυρίδων σε τραπεζικά καταστήματα, κατά την οποία βρέθηκε σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ελευσίνα, θυρίδα μέλους της οργάνωσης, που περιείχε το χρηματικό ποσό των 120.010 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε και απεστάλη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Για το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης, αρχικά την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες και 37 δικαστικοί λειτουργοί.

Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν η σύλληψη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές 41 μελών του εγκληματικού δικτύου, ενώ περισσότερες από 300 υποθέσεις είχαν συνδεθεί προανακριτικά με τη δράση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων. Επιπλέον σε περισσότερες από 60 έρευνες κατασχέθηκαν πάνω 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού σε ράβδους, φύλλα χρυσού, χρυσές λίρες και πλήθος χρυσαφικών – κοσμημάτων μεγάλης αξίας.

Έως σήμερα τουλάχιστον 1.000 θύματα κλοπών και διαρρήξεων στα σπίτια τους έχουν δει τα κλοπιμαία, και 800 από αυτούς αναγνώρισαν αντικείμενα που τους ανήκαν, άρα γίνεται εύκολα αντιληπτό το εύρος της εγκληματικής δράστης της συμμορίας που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, ενώ τους επόμενους μήνες και καθώς η έρευνα συνεχίζεται, η Ασφάλεια Αττικής ουσιαστικά προαναγγέλλει νέες συνταρακτικές εξελίξεις γύρω από άτομα που τα ονόματά τους θα κάνουν πάταγο και γύρω από δραστηριότητες με τις οποίες φέρονται να εμπλέκονται στην πολυετή και πολυσχιδή δράση της Μαφία των Ρομά.

Αναφορικά με το χρονικό της υπόθεσης, των αρχικών συλλήψεων ακολούθησαν οι συλλήψεις των τριών αρχηγικών μελών και συγκεκριμένα, στις 9-12-2016 στην Μάνδρα ενός 46χρονου, στις 11-1-2017 στον Πειραιά ενός 36χρονου και στις 17-1-2017 στο Καματερό ενός 34χρονου.

Σε έρευνες που επακολούθησαν τότε σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, και τραπεζικές θυρίδες, είχαν βρεθεί πλήθος κοσμημάτων, των οποίων η αξία υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 76.070 ευρώ, 700 χρυσές λίρες και πολλά πολυτελή ρολόγια.

Ακόμα είχαν εξιχνιαστεί 33 περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών σε οικίες, εταιρείες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με τη συνολική αξία των κλαπέντων κοσμημάτων και των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών να υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την παρουσίαση των νέων στοιχείων για την υπόθεση αυτή από τον διοικητή της Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη, επισημάνθηκε από τον ίδιο, ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το συνολικό ύψος της παράνομης δράσης των εγκληματικών αυτών οργανώσεων προσδιορίζεται στο ποσό των 40.000.000 ευρώ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου