Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Το Άκτιο νούμερο 2 Σούδα; Οι Αμερικανοί “επεκτείνονται”




Οι Αμερικανοί δεν έχουν μείνει στα λόγια και στα σχέδια σ΄ ότι έχει να κάνει με την αναβάθμιση και ενδυνάμωση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην ..Ελλάδα. Έχουμε γράψει εδώ και καιρό ότι με μυστικότητα και σε πλήρη συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση έχουν ζητήσει να διερευνήσουν τις δυνατότητες ελληνικών βάσεων και υποδομών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από δυνάμεις τους.

Ήδη αμερικανικό κλιμάκιο έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Η πρώτη απ΄ αυτές έχει να κάνει με το Άκτιο, το οποίο είναι νατοϊκή βάση που εξυπηρετεί πρώτα απ΄ όλα τα ιπτάμενα ραντάρ της Συμμαχίας, AWACS. Οι Αμερικανοί φέρονται να ζητούν την μεταφορά μέρους του έργου της Σούδας στο Άκτιο. Αυτό θα αφορά κυρίως την εξυπηρέτηση μεταγωγικών αεροσκαφών .
Η Αθήνα και η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχουν αυτή τη περίοδο άριστη συνεργασία με τους Αμερικανούς, στοχεύοντας στην στην επέκταση αλλά και στην αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Τα αμερικανικά αιτήματα για τη χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών θα ΄χουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι Αμερικανοί έχουν δει ήδη εγκαταστάσεις στη Λάρισα και την Ανδραβίδα. Επίσης αναβαθμίζουν διαρκώς την παρουσία τους στη Σούδα .
Λεπτομέρειες για τις ελληνοαμερικανικές επαφές είναι προφανές ότι δεν δημοσιοποιούνται. Είναι φυσικό πολλοί να συνδέουν την αμερικανική κινητικότητα στην Ελλάδα μ΄ όλα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και με την “ανασφάλεια” που έχουν και οι Αμερικανοί για τη βάση του Ιντσιρλίκ.
Οι Γερμανικές δυνάμεις να υπενθυμίσουμε ήδη βρίσκονται σε φάση “μετακόμισης” στην Ιορδανία.Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητηθούν και από το Βερολίνο κάποιες διευκολύνσεις σε ελληνικό έδαφος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου