Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Τι αλλάζει με τις εργατικές κατοικίες;

Με την έκδοση οριστικών παραχωρητήριων λύνουμε ένα πρόβλημα 25 ετών για τους ιδιοκτήτες των εργατικών δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου από την Φλώρινα

Στην έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων για 36.000 οικιστές του πρώην ΟΕΚ, με την ταυτόχρονη ρύθμιση της αποπληρωμής των οφειλών τους σε 151 οικισμούς Εργατικών κατοικιών σε όλη την χώρα προχωρά, η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου από την Φλώρινα.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εργατικού κέντρου της πόλης που ήταν ασφυκτικά γεμάτο από οικιστές που διαμένουν στους πέντε οικισμούς εργατικών κατοικιών της περιοχής η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην Ενιαία Μειωμένη Τιμή Μονάδας Παραχώρησης Κατοικιών για όλους τους Οικισμούς της χώρας που ορίζεται στα 304,41Euro/τ.μ , στην ελάφρυνση της μηνιαίας καταβολής καθώς και στην θεαματική αύξηση του αριθμού των δόσεων που φθάνουν στις 360.
Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται


Η νέα τιμή που ορίζει η υπουργική απόφαση αφορά οικιστές χωρίς οριστικό Παραχωρητήριο για τις κατοικίες των οποίων έχει ορισθεί τιμή μεγαλύτερη των 304,41Euro/τ.μ. και οικισμούς των οποίων οι κάτοικοι τους διαθέτουν οριστικό παραχωρητήριο με τιμή μεγαλύτερη των 304,41 ευρώ/τ.μ. και δεν έχει λήξει ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής.

Στόχος του υπουργείου είναι η μείωση της τιμής της κατοικίας του οικιστή ανά τετραγωνικό μέτρο καθώς και η σημαντική αύξηση των δόσεων, ώστε να προσφέρουν την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες, ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, να λάβουν τα οριστικά παραχωρητήρια των κατοικιών τους. «Με την ρύθμιση που κάνουμε, θα λύσουμε μια εκκρεμότητα των τελευταίων 25 ετών που ταλανίζει 36.000 ανθρώπους και τους υποχρεώνει να ζούνε σε καθεστώς ανασφάλειας» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.
Οι ευπαθείς ομάδες

Εάν κάποιοι από τους οικιστές ανήκουν στις Ευπαθείς Ομάδες έχουν προβλεφθεί εκπτωτικές ρυθμίσεις όπως: έκπτωση 50% στους πολύτεκνους, έκπτωση 20% για τους συνταξιούχους, τους Χήρους/χήρες με προστατευόμενο μέλος, τις Μονογονεϊκές οικογένειες, τις οικογένειες με μέλος ΑμΕΑ, καθώς και όσους έχουν αναπηρία μεγαλύτερη του 67% και οικογένειες με 3-4 προστατευόμενα παιδιά.

Εφόσον επανακαθοριστεί η νέα οφειλή του οικιστή προβλέπονται ειδικές εκπτώσεις γρήγορης αποπληρωμής που ανάλογα με την χρονική διάρκεια ξεκινούν από 20% και φθάνουν στο 50% της οφειλής.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, «οι αιτήσεις από τους οικιστές θα αρχίσουν από τις 30 Ιουλίου, θα έχουν διάρκεια ενός μήνα» και θα γίνουν ηλεκτρονικά από την ειδική φόρμα που θα υπάρχει στην σελίδα του οργανισμού. Μετά από ένα μήνα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία όπου ο κάθε οικιστής θα γνωρίζει το νέο ποσό της οφειλής του και ανάλογα με την κατηγορία στις οποία εκπίπτει μπορεί να κάνει χρήση και των εκπτωτικών δυνατοτήτων που προσφέρονται ως κίνητρο για την ταχύτερη αποπληρωμή της οφειλής.

Η πρόεδρος του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε στα προβλήματα που κληρονόμησε ο οργανισμός από τον τέως ΟΕΚ καθώς πολλοί οικισμοί με ευθύνη του ΟΕΚ έχουν σοβαρές παρανομίες που καθιστούν αδύνατη έως προβληματική την παραχώρηση στους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα αναφέρθηκε ως παράδειγμα η περίπτωση των εργατικών κατοικιών Αμύνταιο II όπου είναι παράνομες καθότι δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου