Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Αυτές είναι οι 12 «θεές» του ελληνικού μπάσκετ που πάνε για μετάλλιο




Στις 14 Ιουνίου, την ημέρα που συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από το έπος του 1987, ξεκίνησε το ταξίδι της Εθνικής γυναικών για την Πράγα, όπου πλέον γράφει τη δική της ιστορία, έχοντας εξασφαλίσει την παρουσία της στις 4 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης

Τα κορίτσια του Κώστα Κεραμιδά την Τετάρτη θάμπωσαν τους πάντες με τη σαρωτική εμφάνισή τους και την εμφατική νίκη τους με 84-55 επί της Τουρκίας που πολλοί την παρουσίαζαν ως ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης,

Για πρώτη φορά η εθνική ομάδα μπάσκετ δίνει το «παρών» στην τετράδα μιας τέτοιας διοργάνωσης με τις 12 θεές του ελληνικού μπάσκετ να δηλώνουν έτοιμες να φτάσουν μέχρι τον τελικό.

Εμβληματική αρχηγός η 39χρονη Εβίνα Μάλτση που οιστρηλατεί τις συμπαίχτριές της με δηλώσεις όπως αυτή μετά το θρίαμβο της Τετάρτης όταν και είπε «θέλω να πεθάνω μέσα στο γήπεδο με το εθνόσημο». Άξιες συμπαραστάτριες η Στέλλα Καλτσίδου και η Λολίτα Λύμουρα ενώ την επόμενη ημέρα του γυναικείου μπάσκετ εκφράζουν κοπέλες όπως η Μαριέλλα Φασούλα και η Άννα Νίκη Σταμολάμπρου.

Ποιες είναι οι 12 θέες
Εβίνα Μάλτση
Γεννημένη στα τέλη του ’78 στην Γουμένισσα Κιλκίς η Εβίνα Μάλτση ξεκίνησε το μπάσκετ σε ηλικία μόλις 12 ετών στην ομάδα της πατρίδας της, τον ΑΟΚ Γουμένισσας, με την οποία έπαιξε στην Α2 εθνική κατηγορία. Ακολούθησαν ο Μέγας Αλέξανδρος και η ΜΕΝΤ Θεσσαλονίκης, ο ΠΑΟ, με τον οποίο έπαιξε στην Ευρωλίγκα, ενώ τα επόμενα χρόνια συνέχισε σε ευρωπαϊκές ομάδες, σε Γαλλία και Ισπανία. Το 2007 αγωνίστηκε στους «Κονέκτικατ Σαν» μόλις η δεύτερη Ελληνίδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Στο Ευρωμπάσκετ του 2009 αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια. Με την εθνική ομάδα έχει λάβει επίσης μέρος στην Ολυμπιάδα 2004 και Τώρα σε ηλικία 38 ετών είναι έτοιμη να συμμετάσχει για 7η φορά σε τελική φάση. Μόλις μία φορά δεν έχει σημειώσει διψήφιο αριθμό πόντων σε τουρνουά και τα επιθετικά της προσόντα οι δημιουργικές ικανότητες θα ωφελήσουν την Ελλάδα.




Αγγελική Νικολοπούλου
Ξεκίνησε την αθλητική της πορεία το 1996, σε ηλικία μόλις 5 ετών, από την ομάδα του Πρωτέα Νέου Κόσμου, ο οποίος το 2002 συγχωνεύτηκε με τα τμήματα του Αρίωνα και του Παγκρατίου και μετονομάστηκε σε Αθλητική Ένωση Παγκρατίου Αρίωνα Πρωτέα. Στα 19 της χρόνια και με ύψος 1,78 διάφορες ισχυρές ομάδες διεκδίκησαν τη μεταγραφή της. Τη συμφωνία έκλεισε εν τέλει ο Πρωτέας Βούλας, μια μεταγραφή που από τον Τύπο χαρακτηρίστηκε ως από τις σημαντικότερες και δαπανηρότερες της μεταγραφικής περιόδου. Με την ομάδα της Βούλας η αθλήτρια κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα Α2 Εθνικής, ενώ μετρά δύο συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος. Στις 20 Ιουνίου 2017, μετά από 7 χρόνια συνεργασίας με την ομάδα της Βούλας, η Αγγελική θα συνεχίσει την καριέρα της στον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. .




Λολίτα Λύμουρα
Η 32χρονη Πειραιώτισσα με ύψος 1,78 αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αθλήτριες τις γυναικείας καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα με σημαντικές διακρίσεις και τίτλους. Έκανε τα πρώτα της βήματα αγωνιζόμενη στην ομάδα του Εθνικού Πειραιώς. Κλείνοντας πέντε χρόνια στο σύλλογο, το 2000 φόρεσε τα χρώματα των Εσπερίδων Καλλιθέας ενώ το 2007 αποφάσισε να μετακομίσει στην Ιταλία για να αγωνιστεί στη Βίρτους Βιτέρμπο και στην Ginnastica Comense 1872, ομάδα της πόλης Κόμο. Αποφάσισε να επιστρέψει στα ελληνικά γήπεδα, αποτελώντας κομμάτι της ομάδας του Αθηναϊκού. Το 2013 μετακόμισε στον Πρωτέα Βούλας ενώ σήμερα είναι παίκτρια του ΠΑΟΚ. Η Λύμουρα έχει φορέσει το εθνόσημο το 2009.




Εβίνα Σταμάτη
Γέννημα θρέμμα Αθηναία, με ύψος 1,81 η 33χρονη Εβίνα ξεκίνησε την καριέρα της από τα νεανικά τμήματα του Ατρομήτου Πειραιά. Σε ηλικία 19 ετών υπέγραψε συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, όπου παρέμεινε από το 2003 ως το 2009. Ένα χρόνο αργότερα, αγωνίστηκε σε 17 αγώνες του Πρωταθλήματος Ρουμανίας με την Ισίμ Αράντ, τη μοναδική ομάδα με την οποία έχει μέχρι σήμερα συμμετάσχει σε συλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος, τα φόρεσε το 2002 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων του 2002 στη Σλοβενία. Η Εβίνα απολαμβάνει τις τελευταίες σεζόν με τον Ολυμπιακό, τον οποίοι έχει βοηθήσει να κατακτήσει τρόπαια. Εκτός παρκέ της αρέσει πολύ να περιποιείται την εξωτερική της εμφάνιση.




Στέλλα Καλτσίδου
Γεννημένη στις 12 Ιανουαρίου 1983 στη Θεσσαλονίκη, η Στέλλα με ύψος 1,88μ. είναι μία από τις σπουδαίες Ελληνίδες παίκτριες της εποχής. Η Καλτσίδου για πολλά χρόνια αγωνιζόταν σε κορυφαίες λίγκες στην Ευρώπη, όπως και στην Euroleague και στο Eurocup. Ξεκίνησε την καριέρα της με την ομάδα του Γαλαξία Θεσσαλονίκης. Για ένα χρόνο αγωνίστηκε στο σύλλογο της Προποντίδας, μέχρι τη μεταγραφή της στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης το 1999. Ακολούθησαν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο ΑΝΟ Γλυφάδας και οι Εσπερίδες. Μακριά από τα γήπεδα της αρέσει να διαβάζει ψυχολογία και λόγω αυτής έχει ξεπεράσει πολλές δύσκολες καταστάσεις.




Ελεάννα Χριστινάκη
Η Κύπρια Ελεάννα κατάγεται από το Παραλίμνι είναι μόλις 21 ετών και παίζει στην Εθνική από το 2015. Αγαπάει την μουσική, παίζει πιάνο αλλά την κέρδισε το μπάσκετ. Ακολούθησε τον δρόμο της Αμερικής αρχικά ήταν να πάει στο NCAA για το Dayto, αλλά κατέληξε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και την τελευταία σεζόν πήγε στο Maryland. Είχε πολύ καλή στατιστική και η ικανότητά της να σκοράρει από τα «φτερά» της άμυνα μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη.



Αννα Σπυριδοπούλου
Η 29χρονη Σερραία με ύψος 1.84μ έκανε τα πρώτα της βήματα στο άθλημα με την ομάδα του Πανσερραϊκού. Ακολούθησε η Θεσσαλονίκη, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Άρης. Η Άννα έχει φορέσει το εθνόσημο όλων των ηλικιακών βαθμίδων ξεκινώντας με τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κορασίδων το 2004. Με την Εθνική Γυναικών συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2011 στην Πολωνία. Ταλέντο όμως δεν εχει μόνο στο μπάσκετ αλλά και σε άλλα αθλήματα. Είναι έτοιμη να νικήσει κάθε αντίπαλο τόσο στο τένις, την κολύμβηση το βόλεϊ.



Αφροδίτη Κοσμά
Με ύψος 1,87 η 33χρονη Αφροδίτη από την Νίκαια ξεκίνησε την καριέρα της αγωνιζόμενη με τα χρώματα του Ερμή Περάματος, αποτέλεσε κομμάτι της ομάδας του Ατρομήτου Πειραιώς, ενώ το 2000 πήρε μεταγραφή στην Ακαδημία Ηλιουπόλεως. Αποκτήθηκε το 2007 από τον Αθηναϊκό και κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα. Σήμερα είναι παίκτρια του Ολυμπιακού. Στην Εθνική Ομάδα γυναικών έπαιξε το 2001 ενώ φέτος συμμετέχει στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ Γυναικών για 5η φορά. Εκτός γηπέδων η Αφροδίτη υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα.



Κατερίνα Σωτηρίου
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ. Ξεκίνησε την καριέρα της από τον Α.Ο. Ζωγράφου, συνέχισε στον Χολαργό, στις Εσπερίδες και στην Ισπανία όπου ειχε μια λαμπρή πορεία. Με το εθνόσημο αγωνίστηκε για πρώτη φορά ως μέλος της Εθνικής Κορασίδων τον Αύγουστο του 1998. Τη σημαντικότερη εμφάνισή της με τις μικρές Εθνικές την πραγματοποίησε με την ομάδα των Νεανίδων με την οποία έχει λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2002 στη Σλοβενία. Η Σωτηρίου εντάχθηκε στην Εθνική Ομάδα Γυναικών το 2002. Εκτός από το μπάσκετ αγαπάει πολύ την μαγειρική και είναι γνωστή για τις gourmed συνταγές της.




Μαριέλλα Φασούλα
Η κόρη του Παναγιώτη Φασούλα έλαμψε στο NCAA με το Boston College. Στα 19 της και με ύψος 1,97 αγαπάει το μπάσκετ και το γεγονός αυτό προέρχεται από την επιθυμία της να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα της, του Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος το 2016 μπήκε στο Hall of Fame της FΙΒΑ. Έχει χιούμορ, αγαπάει το κολύμπι, τον χορό και όταν βγαίνει έξω με τα κορίτσια της ηλικίας της δεν διστάζει να ανέβει και στην πίστα. Πρόσφατα πήρε αθλητική υποτροφία για το Vanderbilt του Τενεσί και στοχεύει ακόμη πιο ψηλά. Σπουδάζει communication και θα διεκδικήσει και το master της.




Άρτεμις Σπανού
Ξεκίνησε από ποδόσφαιρο αλλά πολύ σύντομα την κατέκτησε το μπάσκετ εντελώς τυχαία γιατί στη Νέα Σμύρνη όπου μεγάλωσε ο Πανιώνιος δεν είχε ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου. Σε ηλικία 14 ετών εντάχθηκε στην γυναικεία ομάδα του συλλόγου που αγωνιζόταν στην Α1 Εθνική Κατηγορία. Τη σεζόν 2010-11 γράφτηκε στο Robert Morris College του Ιλινόις, όπου θα συνεχίσει το μπάσκετ και παράλληλα θα σπουδάσει. Τον Ιούλιο 2007, κλήθηκε στην εθνική κορασίδων με την οποία πήρε μέρος σε διεθνές τουρνουά ενώ το 2010 την κάλεσε στην Εθνική Γυναικών ο τότε προπονητης Κώστας Μίσσας.



Αννα - Νίκη Σταμολάμπρου
Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου το 1995 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 9 χρόνων ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στο χώρο του μπάσκετ στον Θερμαϊκό Θέρμης, με τα πρώτα δείγματα να φανερώνουν την τεράστια πορεία που θα ακολουθούσε. Ακολούθησε ο ΠΑΟΚ ενώ τα τελευταία 4 χρόνια αγωνίζεται στην Αμερική στην πρώτη κατηγορία του NCCA με τη φανέλα του Robert Morris University. Η 21χρονη γκαρντ λατρεύει τις ωραίες ταινίες, αλλά και τα ταξίδια. Ο προορισμός δεν έχει σημασία. Εχει ταξιδέψει σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο και πάντα είναι έτοιμη για να γνωρίσει νέο προορισμό.





πρωτο θεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου