Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Στο Συνέδριο για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στις ελληνικές πόλεις ο Δήμος Ιωαννιτών



Το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στις ελληνικές πόλεις απασχόλησε το διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων 


Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» και ο Δήμος Λαρισαίων στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2019, στην Λάρισα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑΛ.

Η επιλογή της πόλης της Λάρισας για τη διοργάνωση του Συνεδρίου δεν είναι καθόλου τυχαία αφού η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Δήμος Λαρισαίων είναι ο πρώτος Δήμος στην χώρα που υλοποιεί ήδη Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Παρών στο συνέδριο ήταν και ο Δήμος Ιωαννιτών με την αντιδήμαρχο, Ελένη Βασιλείου, να παρουσιάζει τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο του Σχεδίου βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Η κ. Βασιλείου στην ομιλία της με θέμα «Στάδια ανάπτυξης Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην πόλη των Ιωαννίνων», αναφέρθηκε τόσο στη σημασία που έχει για τις πόλεις να σχεδιάζουν τον μέλλον τους με γνώμονα τη βιώσιμη κινητικότητα αλλά και στις κατευθυντήριες γραμμές που περιλαμβάνει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονήθηκε για το Δήμο Ιωαννιτών.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδείξει την ανάγκη για έναν ολικό περιβαλλοντικό, χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει και τη διάσταση της αστικής κινητικότητας. Σημειώνεται ότι ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας υλοποιούνται και εφαρμόζονται εδώ και μια δεκαετία περίπου.

Ιδιαίτερα χρήσιμες και σημαντικές για τους συνέδρους ήταν οι τοποθετήσεις γενικών γραμματέων υπουργείων, φορέων και αρχών. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιηθήκαν εισηγήσεις – ομιλίες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Θόδωρο Γκοτσόπουλο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παναγιώτη Κορκολή, τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνο Βούρδα, τον πρόεδρο της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών προγραμμάτων, Παναγιώτη Πάντο, τον πρόεδρο του «Πράσινου Ταμείου» Γιώργο Πατρίκιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου