Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Φυσικό αέριο τέσσερις φορές το ΑΕΠ της Κύπρου… δυσοίωνα όμως για την Ελλάδα





Σχετικά με το πρόσφατα ανακαλυφθέν κοιτάσμα στην Κύπρο «Γλαύκος» από την ExxonMobil, δεν αναμένεται να υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για αναμενόμενες ποσότητες αποθεμάτων φυσικού αερίου.Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα απαιτηθούν σημαντικές επιπλέον ερευνητικές



 εργασίες, ώστε να μπορέσει η εταιρεία -από χρηματιστηριακή άποψη- να δώσει κάποια πρώτα πιστοποιημένα αποτελέσματα. Ωστόσο, για πρώτη φορά μπορούμε να δώσουμε σημαντικές πληροφορίες, βάσει των φρέσκων εξελίξεων στον θαλάσσιο πλούτο της Μεγαλονήσου.
Του ΗΛΙΑ ΚΟΝΟΦΑΓΟΥ
Ένα σοβαρό ζήτημα είναι η άγνοια που μπορεί να υπάρχει σχετικά με τους φυσικούς πόρους. Στη βιομηχανία πετρελαίου, γιγαντιαίο κοίτασμα θεωρείται αυτό που μπορεί να περιέχει τουλάχιστον 2,5 τρισ. κυβικά πόδια ή ποσότητες που ισοδυναμούν με 500 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Για να καταλάβουμε καλύτερα, πρόκειται για την πενταπλάσια ποσότητα των υδρογονανθράκων που έχει ο ελληνικός «Πρίνος» στο βόρειο Αιγαίο. Στις δε τουρκικές εφημερίδες, τέτοιες πληροφορίες δίνονται στο κοινό καθημερινά. Εκείνο το οποίο συζητάνε και με το οποίο ξυπνάνε και κοιμούνται οι Τούρκοι κάθε μέρα είναι τα νούμερα της αξίας των κοιτασμάτων στην Κύπρο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε μια εικόνα των ποσοτήτων που κρύβονται σε ένα κοίτασμα, διότι το μέγεθος είναι αυτό που θα καθορίσει το ενδιαφέρον των εταιρειών. Από πρακτική άποψη, πετρελαϊκές εταιρείες του επιπέδου της ExxonMobil δεν ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν κάτι μικρό σε μέγεθος.
Εξάλλου γι’ αυτόν τον λόγο η ExxonMobil & Qatar Petroleum επέλεξαν το κυπριακό τεμάχιο 10, μέσα στο οποίο η γεωφυσική εταιρεία PGS είχε ήδη χαρτογραφήσει τρεις σημαντικούς στόχους πρώτης προτεραιότητας «τύπου Zohr» ή «Zohr-like», όπως συνηθίζεται να λέγεται: «Δελφύνη» / «Γλαύκο» / «Ανθεία».

Οι στόχοι Δελφύνη και Γλαύκος διατρήθηκαν ήδη, ενώ ο πολύ μεγαλύτερος από αυτούς, ο στόχος «Ανθεία» εξακολουθεί να παραμένει προς αξιολόγηση (χάρτης 1). Να σημειώσουμε ότι η κοινοπραξία ΕxxonMobil-Qatar Petroleum έχει χαρτογραφήσει στο τεμάχιο 10 και άλλους γεωτρητικούς στόχους ερευνητικού ενδιαφέροντος… ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ





fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου